С антикорупционния закон на БСП се създава паралелна структура на

...
С антикорупционния закон на БСП се създава паралелна структура на
Коментари Харесай

Цветанов разби на пух и прах антикорупционния закон на БСП

С антикорупционния закон на Българска социалистическа партия се основава паралелна конструкция на прокуратурата, само че не е ясно под чий контрол. Това сподели по време на конференция заместник-председателят на ГЕРБ и ръководител на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. По думите на Цветанов слабите страни на антикорупционното законодателство, което предлага Българска социалистическа партия, по силата на Конституцията на Република България, е обвързвано с прокуратурата. „ Прокуратурата управлява следствието и упражнява контрол на законосъобразността и провеждането на съответното следствие според член 127, т. 1 от Конституцията на Република България. Когато става въпрос за наказателни каузи от общ темперамент, прокуратурата е наложителен участник. В плана на Българска социалистическа партия обаче за Антикорупционен закон, на прокуратурата се отделя скромна роля и място “, съобщи Цветанов, представен от " Фокус ".

По думите му проверяващите сътрудници на новата специфична комисия организират следствие по избран тип каузи. „ Те се дефинират със заповед на ръководителя на комисията “, сподели заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него друга уязвимост на плана на Българска социалистическа партия е основаването на опция за следствие по анонимни сигнали. Цветанов обърна внимание, че различен слаб миг в техния законопроект е наименованието на комисията. По думите му название Специална организация „ Антикорупция “ основава чувството за ексклузивен орган, който ще реализира изключителни ограничения.

„ Слаб миг чисто юридически е методът на основаването на конструкция на Специална организация „ Антикорупция “. В чл.22 от техния законопроект е посочен, че независимите териториални отдели на организацията се основават с декрет на президента на Република България по предложение на ръководителя на организацията. Уважаеми дами и господа, уважаеми радетели на сходна смяна, България е парламентарна република и има разделяне на управляващите и президентът има написани правила по Конституция. Той няма такива пълномощия по Конституция. Той не може да основава структурни звена “, съобщи Цветанов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР