Според нов доклад на Федерацията на пивоварната индустрия на Белгия

...
Според нов доклад на Федерацията на пивоварната индустрия на Белгия
Коментари Харесай

Белгийските пивовари се изправят пред исторически спад на износа на бира

Според нов отчет на Федерацията на пивоварната промишленост на Белгия износът на бира е паднал мощно през 2023 година Споменава се, че инфлацията, рецесията с покупателната дарба и неналичието на работна ръка стоят зад разочароващите цифри, съобщи белгийската новинарска организация Белга, представена от Българска телеграфна агенция.

След пандемията през 2020 година, която имаше голямо въздействие върху пивоварната промишленост, 2021 и 2022 станаха години на възобновяване на потреблението на бира. През 2023 година числата още веднъж започнаха да падат. През въпросната година потреблението понижа с 5,8% до 6,5 млн. хектолитра бира.

Спадът е част от общото понижаване на потреблението на бира, което се следи през последните 20 години. Разликата този път е, че падащото вътрешно търсене не се компенсира от увеличаващия се експорт. Експортът пада за четвърта година поред, отбелязвайки през 2023 година най-големия си спад: минус 7,5% до 15 млн. хектолитра. Особено обиден е износът на страните отвън Европа.

Според индустриалната федерация спадът на износа се дължи на натиска върху конкурентоспособността, да вземем за пример от повишението на заплатите и цените на електрическата енергия. Това затруднява белгийските компании да останат конкурентоспособни пред увеличаващото се локално произвеждане в страните, където изнасят. Според пивоварите изменящият се модел на ползване също играе роля в износа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР