Рязка промяна в споразумението на Twitter за външни разработчици спря

...
Рязка промяна в споразумението на Twitter за външни разработчици спря
Коментари Харесай

Twitter изхвърли от бизнеса приложенията, които някога го спасиха

Рязка смяна в съглашението на Twitter за външни разработчици спря действието на всички самостоятелни приложения за потребление на обществената мрежа. Превръщането на компанията на Илон Мъск в монополист над проявлението и основаването на наличие в платформата поставя точка на една цяла ера - освен за микроблогинга, само че и за целия интернет.

Интернет от друго време

Ако се върнем малко повече от десетилетие обратно, точно потреблението на самостоятелен клиент беше съвсем единственият метод да бъдете ефикасен консуматор на Twitter. Уеб интерфейсът на обществената мрежа беше извънредно нефункционален, а към момента доста команди трябваше да се вкарват ръчно - въпреки всичко публикуването на ъпдейти през SMS към момента беше настоящ вид.

На този декор, ръководството на голям брой сметки, основаването на описи по тематики, известията за разнообразни типове споменавания и така нататък оръжия от арсенала на всеки Social Media Manager в наши дни се " ковяха " във външните Twitter клиенти. Даже и самата компания завоюва доста от дейната сцена - нейните лични публични приложения в действителност бяха артикули, почнали своя живот в самостоятелни компании. Не единствено това, само че дори самото наименование на изявленията - туитове, идва от блог пост на разработчик на такава неофициална стратегия за потребление на Twitter, припомня The Verge.
 Какво сподели за метода, по който Илон Мъск ръководи Twitter шефът на Meta Марк Зукърбърг?
Какво сподели за метода, по който Илон Мъск ръководи Twitter шефът на Meta Марк Зукърбърг?

Какво чака от огромните промени в Twitter основателят на Фейсбук?

Арабската пролет и цялостното ѝ отразяване през призмата на бързите и къси известия даде голям подтик на микроблогинг мрежата, която другояче мъчно можеше да се съпоставя с мултимедийните благоприятни условия на съперниците си. Не е пресилено да се каже, че имиджът на Twitter като " международна новинарска редакция " го резервира настоящ за медии, известни персони, марки (и милионната им аудитория) в миг, когато славата му можеше просто да отшуми. А нищо от това нямаше да е допустимо с " дървения " формален интерфейс.

Това беше друго време - към момента дори най-големите обществени платформи използваха релативно общоприети технологии и за съвсем всички от тях съществуваха различни приложения (да, дори и за Facebook). Чрез тях потребителите можеха да заобикалят и някои неудачни решения на платформите във връзка с дизайн и функционалност.
 Twitter стартира да
Twitter стартира да " издиша " - десетки хиляди консуматори изгубиха достъп до обществената мрежа

Мъск не се впечатли

След 2013-2014 година приходите от реклама и... преупотреба на потребителски персонални данни обаче скочиха и онлайн колосите взеха решение, че не желаят да ги разделят с никого. Така последователно Twitter се оказа последната огромна обществена мрежа с релативно отворен достъп за разработчици.

Монополист

През предходната седмица доста консуматори видяха, че самостоятелните им приложения имат проблеми или не работят напълно. След няколко дни неизясненост, от Twitter излязоха с публично пояснение - ползват своите " от дълго време въведени " правила за API достъп, съгласно които не може да се основава сурогат на формалните приложения.

Twitter is enforcing its long-standing API rules. That may result in some apps not working.
— Twitter Dev (@TwitterDev)
Ars Technica обаче отбелязва, че смяната в документите е направена тихомълком някъде сред 10 октомври и 19 януари. Преди това сходна възбрана не е имало.

Освен това смяната в курса е внезапна - през 2021-2022 година Twitter отвори опцията външните разработчици да изпращат персонални известия и да вършат анкети през приложенията си.

Едно от обясненията е, че обществената мрежа не може да поставя реклами в наличието на тези стратегии, а сега се бори с голям отлив на рекламодатели и съответните мощно понижени доходи.
 Илон Мъск си търси
Илон Мъск си търси " задоволително малоумен " заместител за началник на Twitter

Това разгласи вторият най-богат човек в света

Ars Technica отбелязва, че Мъск и хората му с изключение на всичко друго може би просто към този момент и не желаят да се занимават с различни приложения - целият екип, който е поддържал API достъпа до Twitter, е бил скъсен от милиардера още през ноември.

Така или другояче, Twitterific, Fenix, Tweetbot и множеството от останалите клиенти за обществената мрежа към този момент публично са част от историята. Подобно на " отворения " Twitter.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР