Нова архитектура за уеб разработки лансира технологичният гигант Microsoft. WebUI

...
Нова архитектура за уеб разработки лансира технологичният гигант Microsoft. WebUI
Коментари Харесай

Как Microsoft ще направят интернет по-бърз

Нова архитектура за уеб разработки стартира софтуерният колос Microsoft. WebUI 2.0 към момента е в разработка и можем да го забележим в деяние в браузъра Edge, само че има капацитета да направи цялостното потребителско преживяване доста по-добро за ползвателите - и изключително за тези с по-скромен хардуер.

За да разберем за какво една смяна " под капака " е толкоз значима, би трябвало да се върнем 20 години обратно във времето. През 2004 година, когато се появи Gmail, едно от най-впечатляващите неща в пощата на Гугъл беше по какъв начин тя незабавно отваря писма и вади резултати при търсене. Всичко това беше резултат от потреблението на технологията Ajax (Asynchronous JavaScript and XML), посредством която уеб приложението извлича данни от сървъра.
 Гугъл Chrome става (и) заплатен - за кого?
Гугъл Chrome става (и) заплатен - за кого?

6 $ на месец на консуматор дават спомагателна сигурност

Скоро разработчиците започнаха да употребяват JavaScript на всички места, а техните приложения ставаха все по-функционални. Интерактивният интернет на Web 2.0 се роди. За триумфа му ненапълно помагаше и фактът, че потребителските устройства ставаха все по-мощни и по този начин огромна част от изчислителните интервенции се правиха при потребителя, а не на сървър.

Програмният език беше надграден от библиотеки като React и в един миг изглеждаше, че всичко може да се " качи " върху уеб технологии. Както с всяко нещо в света на технологиите, и тук улеснението елементарно води до мързел, а той води до проблеми. Даже не толкоз комплицирани уеб приложения вид онлайн магазин в наши дни могат да натоварят съществено смарт телефон или преносим компютър от по-нисък клас - не тъй като имат извънредно доста функционалности, а тъй като употребяват големи количества подготвен и неоптимизиран код.

Това се отразява и на софтуера, който работи локално на нашите машини. Например, множеството огромни уеб браузъри в действителност рендират като уеб сайтове своите страници за настройки, обичани адреси, изтеглени файлове и така нататък Когато за задачата е била употребена някоя тежка библиотека, това се отразява на продуктивността на устройството и на неговата консумация на сила.
 Гугъл не се отхвърля от премахването на бисквитките в Chrome
Гугъл не се отхвърля от премахването на бисквитките в Chrome

Но не от угриженост за потребителите, а с цел да усили приходите си

В новата версия 122 на Microsoft Edge стартира внедряването на архитектурата WebUI 2.0. Тя разчита на по-малко JavaScript от подготвени библиотеки, който да се " счита " от потребителя и залага повече на уеб съставни елементи и HTML. За момента миграцията е реалност в сервизния панел Browser Essentials и съгласно Microsoft подобрението в скоростта е 42% за всички консуматори и цели 76% за тези, които употребяват машинален корав диск или имат по-малко от 8 гигабайта оперативна памет.

Както отбелязва The Next Stack, Microsoft имат задоволително огромна " естрада " в лицето на Windows потребителите си (които непрекъснато са подканяни да опитат Edge), с цел да въодушеви навлизането на новата архитектура и в други " натежали " от полуготовия код планове. Никой няма срещу интернет да стане малко по- " бърз " - също както преди 20 години приехме с отворени прегръдки уеб страниците, които работят като приложения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР