Около 5 000 от 40 000 моста по аутобаните на

...
Около 5 000 от 40 000 моста по аутобаните на
Коментари Харесай

5 000 моста по аутобаните на Германия се рушат

Около 5 000 от 40 000 моста по аутобаните на Германия са в толкоз неприятно положение и се нуждаят незабавно от ремонт. Всички мостове се инспектират постоянно и се прави оценка структурното им положение.

Повече от половината от мостовете по автомагистралите са издигнати преди 1985 година, в това число множеството от огромните мостове в Западна Германия. Проектирани за по-малко придвижване и по-леки транспортни средства, мостовете сега са толкоз претрупани, че доста от тях демонстрират признаци на изхабяване. През последните години е направено прекомерно малко за поддържането им, написа Deutsche Welle.

Федералният министър на превоза Волкер Висинг желае да приключи към 400 моста годишно. " Поставяме нови цели, с цел да се заемем с модернизацията на мостовете стратегически и в най-разумния ред ", разяснява той след първата " среща на върха " по върпоса в Берлин през 2022 година

Важен въпрос при установяване на целите: Колко дълго към момента може да се употребява срутен мост? Определянето на ограничаване на скоростта и затварянето му за тежкотоварни транспортни средства може да удължи живота на моста, само че даже това не може да изключи ненадейно сриване.

В края на 2021 година мостът Рахмеде в провинция Северен Рейн-Вестфалия се оказа толкоз развален, че трябваше да бъде затворен поради риск от срутван е. Окончателно е опустошен през 2023 година и е в ход ново строителство. Първият сектор би трябвало да бъде приключен най-рано през 2026 година

По моста прекосяваха 48 000 коли и съвсем 16 000 камиона всеки ден . Въпреки че трафикът се отклонява, хиляди транспортни средства към момента минават през дребния град Люденшайд и прилежащите градчета всеки ден.

Липсата на мост значи, че различните направления в района са натоварени. В резултат на това шест други моста към този момент не могат да устоят натоварването и са затворени или са отворени единствено за лимитирана приложимост.
 Брюксел отпуска €7 милиона за
Брюксел отпуска €7 милиона за " Дунав мост " 3 - по кое време ще е подготвен

Дължината на моста ще бъде 2 км и ще свързва градовете Русе и Гюргево

Икономическо влияние на инфраструктурните проблеми

Регионалната стопанска система усети с цялостна мощ въздействието от неприятната инфраструктура. Пътуванията до работното място са по-дълги и компаниите страдат, като търговци на дребно и заведения за хранене. По натоварените централни направления има прекомерно многото придвижване, което е прогонило клиентите.

През 2022 година Германският стопански институт (IW) показа оценка съгласно която че фирмите в района към Люденшайд ще усетят понижение на работната мощ с 2%. И стопанската система ще се свие с 300 милиона евро годишно .

Проучването споделя също, че негативните резултати от затварянето на моста ще доближат минимум 1,8 милиарда евро през идващите пет години.

Ускоряването на строителството обаче не е толкоз просто. Големите инфраструктурни планове постоянно изискват години авансово обмисляне. В Германия има разпореждания, които изискват прецизни и постоянно продължителни инспекции, изключително за огромни планове.

В процеса на утвърждение на планирането би трябвало да се вземе поради и мнението на прилежащите общности, както и екологичните ограничавания. Идеята е, че колкото повече хора вземат участие в плана, толкоз по-вероятно е обществеността да се съгласи с огромните инфраструктурни планове. Но това доста удължава плановете даже по интернационалните стандарти.

При построяването на тунела Fehmarnbelt под Балтийско море сред Германия и Дания да вземем за пример, от немска страна управляващите в провинция Шлезвиг-Холщайн са получили 3100 възражения и мнения. В датските обществени чувания имаше единствено 42 коментара от управляващи, компании и жители.

Но немското държавно управление се пробва да форсира нещата. В края на 2023 година беше въведен закон, който ще отстрани нуждата от разрешителни и оценки на въздействието върху околната среда за мостове, които се уголемяват. Според отчетите това ще понижи на половина интервала за обмисляне и утвърждение.

Няма пари

Но има и липса на финансиране. От 2025 година немското държавно управление ще би трябвало да направи големи съкращения , с цел да се съобрази с дълговата спирачка, заложена в конституцията. Инфлацията увеличи цените на строителните материали, както и разноските за заплати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР