Централата на 43% от най-големите IT сървис компании у нас

...
Централата на 43% от най-големите IT сървис компании у нас
Коментари Харесай

Почти половината от най-големите IT сървис компании в България са български

Централата на 43% от най-големите IT сървис компании у нас е в България, а останалите се управляват от Съединени американски щати (17%), Англия (9%), Германия и Швейцария (по 7%), Франция и Италия. Това са част от изводите, направени от екипа на профилирания Job Board за IT разгласи на компанията DEV.BG.

Данните от изследването се базират на записаните в платформата 1485 профила на IT работодатели. Близо 27% от тях  означават, че оперират в областта на IT услугите, а петдесет и четири от всички сървис компании са показали в профилите си, че имат над 80 чиновници в своите IT отдели (общо ~ 12 000 специалиста). Именно тези организации са обхванати от изследването.

Мнозинството от работодателите в тази ранглиста имат офис в столицата, а някои и в другите обичайни IT дестинации — Пловдив (34%), Варна (26%), Бургас (12%) и Русе (7%). Малка част от service фирмите оперират и в други градове като Габрово, Стара Загора, Плевен и Благоевград, само че също и във Велико Търново, Казанлък, Козлодуй и Девня.

От позиция на бранша над една четвърт от посочените компании дават единствено IT услуги на разнообразни организации. Останалите развиват и други действия като създаване на артикул, внедряване на софтуерни системи и IT консултиране, което обезпечава доста и най-разнообразни благоприятни условия за кариерна реализация и развиване.

21 организации са показали в Job Board-а на DEV.BG, че имат над 200 чиновници в IT отделите си. Наред с това има и такива с софтуерни екипи от над 500 експерти. Друг забавен факт е, че 83% от фирмите в класацията са на пазара към този момент повече от 14 години, а някои – и над 20 години. От друга страна, най-младите IT сървис компании, участващи в изследването, са българските Anthill и Digitanity, както и английската Allvotec, всички основани преди пет години.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР