Щом е в интернет, значи е завинаги е известен принцип,

...
Щом е в интернет, значи е завинаги е известен принцип,
Коментари Харесай

Над една трета от уеб страниците от 2013 г. днес вече ги няма

" Щом е в интернет, значи е вечно " е прочут принцип, доказван неведнъж през годините благодарение на остарели срамни фотоси, училищен съчинения и всякакво друго евентуално позорно наличие, което настойчиво вирее в Глобалната мрежа. Оказва се, обаче, че до момента в който една (най-неподходяща) част от информацията в уеб е " безсмъртна ", то в пъти повече е тази, която незабелязано сме изгубили вечно.

Над една трета от страниците, съществували през 2013 година, през днешния ден ги няма, излиза наяве от. Не единствено това, само че дори за единствено две години са изчезнали към 20% от онлайн наличието.
 Гугъл губи най-новата интернет война и от това ще пострадаме всички
Гугъл губи най-новата интернет война и от това ще пострадаме всички

Не цялото AI наличие е спам, само че цялото спам наличие е AI

Авторите на проучването са наблюдавали развиването на интернет посредством сравняване на извадки от масива Common Crawl. Към момента 25% от съществувалите в миналото през целия интервал 2013-2023 година страници ги няма. От тях 9% са били на уеб сайтове, които са прекратили съществуването си, до момента в който други 16% са на домейни, които другояче остават налични и сега.

Ако съпоставяме с най-старата извадка - от 2013 година, 38% от страниците не са налични.

От Pew показват, че над 20 на 100 от държавните уеб страници по света съдържат по най-малко един " строшен " линк. Най-лошо е ситуацията в порталите на локалната власт.

При новинарските уеб сайтове процентът на недостъпните страници е по-висок, като няма огромни разлики сред най-четените и по-непопулярните портали.

Специфичният случай на Twitter

От Pew са анализирали и изявления от X/Twitter. Микроблогинг мрежата се оказва едно от местата, в които информацията е най-ефимерна.

Само за интервала 8 март - 27 април 2023 година са били събрани близо 5 млн. изявления, като в края на интервала 18% от събраните първоначално постове към този момент ги е нямало. Това визира близо половината изявления на турски и арабски език.
 Twitter се е
Twitter се е " обезценил " с близо 72% в ръцете на Мъск

Инвеститорите нямат религия в обществената мрежа

В множеството случаи и профилите, от които са били направени, са минали в конфиденциален режим или са били баннати или изтрити.

Това може да е показателно за мащабите на роботизирания спам в платформата на Илон Мъск.

Голяма алена лампа

Оцеляването на информацията в онлайн пространството е сериозен проблем, с който се е срещал всеки, който е опитвал да откри източници на по-специфична тема.

Академичните институции постоянно трансформират своята цифрова инфраструктура без оглед на това какво преди 20 години е качвал на някой предстоящ през днешния ден на бракуване сървър даден от дълго време напуснал чиновник или дипломирал се студент. Хостинг фирмите се появяват и по-късно затварят порти - а дори и да не престават бизнеса си, те бързо прочистват сметките, за които не е платено.
 Защо хиляди скъпи публикации изчезват от интернет и какво можем да създадем
Защо хиляди скъпи публикации изчезват от интернет и какво можем да създадем

CNET трие наличие от зората на Глобалната мрежа, с цел да се класира по-напред в Гугъл

Медийните уеб сайтове си патят от недомислени миграции на наличието и SEO оптимизации, само че и от промени в публицистичната политика, които изискват " разкъсване " с предишното (два от дребното останали български всекидневници са добър образец - пробвайте да намерите техни материали от 2013 година..).

Една голяма част от " остарелия " интернет потъна в забвение след отпадането на Flash като уеб технология. Така хиляди богато анимирани и интерактивни уеб сайтове изчезнаха дружно с цялото си наличие. При тях това е изцяло неспасяемо - за статичните уеб сайтове съществува планът Internet Archive на Брюстър Кейл, като неговите системи архивират Мрежата от 1996 година до наши дни.

Проблемът са ексцентричните технологии - като Flash в предишното и динамичните обществени мрежи през днешния ден. Платформите са все по-затворени, което обрича на най-лошото всичко, което сме основали в тях.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР