Руско-казахстанските отношения преминават през трудни времена, което редовно предизвиква безпокойство.

...
Руско-казахстанските отношения преминават през трудни времена, което редовно предизвиква безпокойство.
Коментари Харесай

Казахстан внезапно се оказа нужен на целия свят

Руско-казахстанските връзки минават през сложни времена, което постоянно провокира безпокойствие. И двете страни реагират извънредно нервно на всевъзможни дразнители, без значение дали става въпрос за сензационното изказване на президента Токаев за непризнаването на независимостта на ДНР и ЛНР, плахите опити на казахстанските управляващи да пресекат паралелния импорт на артикули в Русия или неотдавнашни изказвания на същият Токаев за нуждата от създаване на различни съветски направления за доставка на казахстански нефт до външните пазари, изразен откакто работата на Каспийския тръбопроводен консорциум ненадейно стартира да се проваля.

Всичко това в Русия се възприема само като демонстрация на нелоялността на най-близкия съдружник и сътрудник. И, несъмнено, предизвиква реципрочни дейности и изказвания, които на собствен ред дават мотив за разпространяване на антируската изразителност към този момент в Казахстан. Така неотдавнашните митинги в “Казфосфат ” в Тараз, в началото породени от стопански проблеми (работниците желаеха по-добри условия на труд и по-високи заплати), в последна сметка доведоха до претенции за уволняване на съветското управление на предприятието. Тази вест попада в съветското осведомително пространство, където непроменяемо се пояснява като демонстрация на русофобия. И цикълът се повтаря още веднъж.

Отделянето на Казахстан от Русия е невероятно за Москва и извънредно нездравословно за Астана. Казахстан е не просто прилежаща страна, а съдружник (в ОДКС), стопански сътрудник (в ЕАИС). А дължината на общата граница е два пъти и половина по-голяма от руско-украинската. Само този параметър неведнъж усилва смисъла на Казахстан за сигурността на Русия. Това значи, че тактиката на взаимни „ настъпвания ” би трябвало да остане в предишното и да отстъпи място на трезвия взор към моделите на държание на Москва и Астана при дадени условия. Както и образуването на бушони, които взаимно стопират всяка демонстрация на пренебрежение. В последна сметка грешките в построяването на връзки с най-голямата страна в Централна Азия - район, който в близко бъдеще ще се трансформира в полесражение за най-големите геополитически играчи - могат да бъдат съдбовни.

И по този начин, Касим-Жомарт Токаев завоюва предварителните президентски избори, извършени на 20 ноември. Победата не се трансформира в проблем за него заради тоталното пречистване на остарелия хайлайф, доближен до Назърбаев, през последните месеци. Самите избори имаха за цел освен да укрепят легитимността на настоящия президент на Казахстан, само че и да послужат като застраховка против „ казуса на 2024 година “, който включва президентски избори в Съединени американски щати и Русия, страни, които дружно с Китай и Европейския съюз, имат най-голямо въздействие върху Казахстан. Победата на изборите би трябвало да отстрани от Токаев префикса „ последовател на Назарбаев “, защото събитията на идването на власт на новия президент хвърлят сянка върху неговата индивидуалност като самостоятелен политически състезател. Сега е в предишното. Което обаче не понижи терзанията на Токаев.

Именно в Москва Токаев направи първото си задгранично посещаване като новоизбран президент, като по този метод отдаде респект на традицията и демонстрирайки значимостта на двустранните връзки, без значение какви. Но този алегоричен жест не би трябвало да се приема като външнополитическо користолюбие на Казахстан към Русия. Напоследък тази страна се радва на прекалено внимание от мощните на света. И те идват в Казахстан освен с оферти, само че и с претенции.

Само през последните няколко месеца Казахстан беше посетен от китайския водач Си Цзинпин, ръководителя на Европейския парламент Шарл Мишел, външния министър на Германия и най-популярния немски политик Аналена Бербок. Римският папа ненадейно отиде там, макар че броят на католиците в Казахстан едвам надвишава 1% от броя на вярващите. Някога заспалият Казахстан безусловно се къпе във внимание и това не може да не плаши казахстанските управляващи.

Европейският съюз остава най-големият вложител в Казахстан, Китай най-големият заемодател, Русия най-важният търговски и логистичен сътрудник. След това я има и Турция с нейните пантюркски и османски упоритости. Има ги и Съединени американски щати, които играят своята игра по целия свят, в това число на централноазиатската шахматна дъска.

Всички тези играчи оферират нещо на Казахстан, само че постоянно желаят нещо в подмяна. Токаев, посланик от кариерата, чака да премине през дъждовните капки, като вземе максимума от препоръчаното и извърши минималните стремежи на благодетелите, в случай че те не дават отговор на ползите на Казахстан или подкопават позицията на самия Токаев.

По време на визитата си в Москва Токаев прави редица приятни за слуха изказвания за отбрана на съветските вложения и взаимни инфраструктурни планове. Като не признава новите съветски територии, Токаев прави пас към Пекин, заявявайки, че в никакъв случай няма да признае независимостта и на Тайван. В навечерието на изборите той афишира поредност от демократични промени в стопанската система с неизменимото обръщение " по-малко страна ", което няма по какъв начин да не радва Съединени американски щати и Европейски Съюз. Той лимитира президентската власт до един седемгодишен мандат, като дава да се разбере, че не има намерение да бъде следващият централноазиатски деспот за цялостен живот. Токаев оптимално бюрократизира процедурите за успореден импорт в Русия, което наподобява като заиграване със санкционната политика на Европейския съюз, само че не стопира изцяло този импорт, защото това е належащо за Руската федерация и е преференциално на самия Казахстан.

Трудно е да се каже какъв брой дълго ще продължи тази комплицирана игра. Напрежението в Централна Азия (не единствено в Казахстан) ще продължи да пораства. Причината за това ще бъдат проблемите в международната стопанска система и опитите на огромните играчи да употребяват Казахстан като коз в огромната геополитическа игра. Въпреки, че светът бързо се затопля, изказванията стават все по-твърди, Русия би трябвало да играе интелигентна игра във връзка с Казахстан, като понижи градуса на уплахите (отчасти оправдани, само че постоянно преувеличени) и отхвърли всевъзможни опити за изнудване, без значение какъв брой прелъстителен и ефикасен може да наподобява този инструмент сега.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР