/Погед.инфо/ Времето тази пролет не е благосклонно към руските фермери.

...
/Погед.инфо/ Времето тази пролет не е благосклонно към руските фермери.
Коментари Харесай

Руските земеделци удържат удара на климатичната аномалия

/Погед.инфо/ Времето тази пролет не е благосклонно към съветските фермери. Сушата, наводненията и студовете ще доведат до понижаване на добивите от зърно и пшеница. Унищожени са 900 хиляди хектара посеви и е прекомерно късно да се презасажда пшеница. Ще съумеят ли съветските фермери да преживеят климатичните аномалии?

В 10 области беше въведено бедствено състояние поради студовете. Министерството на земеделието оцени площта на починалите култури на съвсем 900 хиляди хектара.

По-специално, 10 хиляди хектара са развалени в Башкирия, 5 хиляди хектара в Татарстан, 8 хиляди хектара в Самарска област, 62 хиляди хектара култури са отчасти развалени в Саратовска област, в Курска област - 10 хиляди хектара.

Особено потърпевши са посевите в Липецка област, където са потърпевши 40 хиляди Хектара, в Белгородска област са унищожени култури на 71,1 хиляди хектара, а във Воронежка област потърпевшите и унищожени посеви на цели 266 хиляди хектара са унищожени.

Във всеки случай към този момент не чакат миналогодишната годишна продукция. Според предварителните оценки новата годишна продукция може да бъде най-малко с 10% по-ниска от предходната година, макар презасаждането на починалите култури. През 2023 година Руската федерация е събрала 144,9 милиона тона зърно, в това число 92,8 милиона тона пшеница. За тази година Министерството на земеделието към този момент няколко пъти промени прогнозата надолу. Сега той зърнената годишна продукция да доближи 132 млн. тона и не изключва спомагателна промяна.

Институтът за изследвания на селскостопанския пазар намали прогнозата за произвеждане до 83,5 милиона тона пшеница и до 132 милиона тона общо зърно. 

Вече няма смисъл да се презасаждат редица култури, да вземем за пример пшеница и ечемик в европейската част, защото към този момент е прекомерно късно.

Разходите за сеитба в началото се усилиха тази година, а заради времето и презасяването те ще се усилят още повече. Министерството на земеделието на Татарстан пресметна, че цената на повторното засяване на един хектар е над 800 рубли. Това включва заплати, горива, спомагателни разноски за семена според от културата и хибридния вид. Това оскъпява селскостопанската продукция.

„ Фермерите настояват, че няма проблеми със семената и могат да закупят в допълнение препарати за растителна отбрана, само че за това е целесъобразно да получават преференциално финансиране, защото банковите заеми в този момент са прекомерно скъпи за обслужване. Смятам, че със семената е по-лесно, в сравнение с с препаратите за растителна отбрана, тъй като фермерите се запасяват със семена от предходни реколти, а продуктите за отбрана би трябвало да се купуват от чужбина. Вероятно по тази причина се купуват без видим запас и при форсмажорни условия се образува дефицит “, споделя Владимир Чернов, анализатор.

Експертите обаче не чакат банкрути измежду фермерите, вярвайки, че те са в положение да се оправят със обстановката. „ Големите селскостопански компании имат собствен запас от финансова мощ и страната сигурно ще се притече на помощ на дребните фермери под формата на целева поддръжка от Министерството на земеделието. Затова не чакаме внезапен растеж на банкрутите измежду фермерите тази година, само че тяхното дългово задължение може да се усили “, счита Чернов.

„ Световните цени на пшеницата към този момент се повишават на фона на елементарното очакване за спад на зърнената годишна продукция в Русия тази година, защото Министерството на земеделието към този момент три или четири пъти намали прогнозите от началото на годината. Юлският фючърсен контракт за пшеница на Чикагската стокова борса към този момент нарастна с 24,07% през последните два месеца и по-нататъшният растеж на цената би трябвало да се забави, в случай че не последват нововъведения “, споделя Чернов.

В същото време руснаците не би трябвало да се опасяват от дефицит на пшеница и хлебни произведения. И обстановката може да не окаже огромно въздействие върху бюджетните доходи от износа на зърно.

„ Въпреки метеорологичните изненади тазгодишната годишна продукция освен ще насити вътрешния пазар, само че и ще извърши всички експортни отговорности, пресмятат от земеделското министерство. Следователно приходите от експорт на пшеница няма да паднат доста, почти с размера на нарастването на разноските за нейното произвеждане от 12-13%, защото международните цени в този момент се върнаха на равнищата от предишното лято. Но защото те не престават да порастват, в годишно изражение спадът в приходите на фермерите може да се компенсира от повишение на международните цени и да възлиза на към 7-10% “, пресметна Чернов.

„ Добивът може да намалее: съгласно статистиката зимните култури са добре, само че има закъснения при пролетната сеитба. Това може да повлияе на обстановката, само че не толкоз, че да се отрази на международния пазар, а още повече на продоволствената сигурност на страната ни “, споделя Анатолий Тихонов, шеф на Центъра за интернационален агробизнес и продоволствена сигурност към Руската президентска академия за национална стопанска система и обществена администрация.

Затова е рано нашите съперници да се радват. Анализатор на “Ройтерс ” в публикация се зарадва, че вредите от времето върху реколтата от зимна пшеница в Русия ще оказват помощ на американската царевица. Защото купувачите може да преминат към личната царевица, в случай че цените на пшеницата останат високи. Експертите обаче не виждат причина за това.

„ Цените на пшеницата се върнаха единствено към стойностите от предишното лято, само че към момента остават съвсем два пъти по-ниски от пиковите си стойности през 2022 година, когато макар рекордната годишна продукция в Руската федерация те набъбнаха на фона на упованията за спиране на доставките от Украйна. Царевицата се търгува в непряк тренд, което значи, че търсенето ѝ към този момент не пораства, а цените на тези култури нормално порастват редом, а когато пшеницата нараства без царевица, това най-често е краткосрочно краткотрайно събитие “, изяснява Чернов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17614Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед31242Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед17700Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед12155Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед14693Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118436Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79566 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР