Новото правителство на Северна Македония ще вземе заем от Унгария

...
Новото правителство на Северна Македония ще вземе заем от Унгария
Коментари Харесай

Орбан дава 1 млрд. евро заем на правителството на Мицкоски

Новото държавно управление на Северна Македония ще вземе заем от Унгария от един милиард евро, заяви македонското списание „ Фокус “, представени от БГНЕС.

Унгарските медии означават, че това е най-големият заем, който държавното управление в Будапеща е отпускало, откогато министър председателят Виктор Орбан държи властта в своята страна.

Бъдещият министър на превоза и известията на РСМ Александър Николоски удостовери, че кабинетът ще вземе един милиард евро от чужбина, " не от Китай, а от страна членка на Европейски Съюз и НАТО ".

„ ВМРО-ДПМНЕ и някогашният министър председател Никола Груевски, който живее в заточение у нас, са македонските съдружници на ръководещите от Фидес и Виктор Орбан. Жестовете, направени към балканските политически съдружници, сочат към Унгария, а евентуалният заемодател е Ексимбанк ", написа унгарската онлайн медия " 444 ".

Финансирането включва 250 млн. евро за общините и още толкоз за комерсиалните камари, както и за нова инвестиция в енергетиката от 460 млн. евро. Лихвата по заема ще бъде 3%.

Унгарското радио " Клуб " напомня " фокуса на унгарската външна политика върху Балканите, както и оповестяването на политиката на маджарски вложения, свързани с " Национална система за съдействие (NER) - мрежата от политически и културни институции и частни корпорации, близки до Орбан. "

" Съветникът на Орбан Арпад Хабони през последните години влагаше в медии, близки до ВМРО-ДПМНЕ в Македония, и се подозира, че те са съдействали за финансовата база на партията ", прецизира медията.

БГНЕС напомня, че Груевски управляваше еднолично Република Македония в продължение на 10 години (2006-2016 г.). Той подаде оставка след многохилядни всеобщи митинги и разкрития за тежки корупционни схеми, цялостен надзор върху правосъдната система и медиите. В края на 2017 година той избяга в Унгария. Правителството на Виктор Орбан отхвърля да го екстрадира. Груевски персонално наложи за водач на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски. Мицоски нито един път не е осъдил злоупотребата с власт и едноличния режим на своя предходник.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР