Успешните за европейската десница избори за Европейски парламент не промениха

...
Успешните за европейската десница избори за Европейски парламент не промениха
Коментари Харесай

Европа се наклони на дясно

Успешните за европейската десница избори за Европейски парламент не трансформираха цялостната картина на „ европейската цъфтяща градина “, където всичко замръзна в нервно очакване на американските президентски избори. Но безспорно прибавиха паник-атаки към европейската администрация, от една страна, и възторг за европейската десница, от друга.

Например, след триумфа си в Европейския парламент, партия „ Алтернатива за Германия “ бойкотира речта на Зеленски в Бундестага. Съпредседателите на „ АзГ “ Тино Хрупала и Алис Вайдел нарекоха Зеленски „ бедняк президент в камуфлаж “, чийто легален мандат е изминал, и приканиха партийните депутати да се отдръпват от акцията. Наистина 77 места на „ АзГ “ в Народното събрание останаха празни след речта на Зеленски. Също като десетте места на „ Съюза на Сара Вагенкнехт “.

Проруските настроения, които са обичайно мощни в Източна Германия (която е главната цитадела на двете немски опозиционни партии), се гледат с паника от демократичните управляващи.

Германската партия на власт би трябвало да отразява настроенията на народа.

Самият Шолц няма различен избор, с изключение на да предприеме популистки ограничения, с цел да не нервира доста германците. И по този начин, оня ден Шолц разгласи желанието си да депортира афганистански бежанци. Жестът е невиждан. Но на фона на поредност от кавги с афганистански терористи (последната капка беше убийството на служител на реда от въоръжен афганистанец в Майнхайм) и в очакване на изборите през септември в три немски провинции, където се чака победа за „ Алтернативата “, Шолц няма избор.

Още по-голяма раздразнителност царува във Франция, където Макрон, претърпял съкрушително проваляне на изборите за Европейски парламент, взе коренно решение да организира избори за народен парламент.

Марин льо Пен одобри с възторг решението на Макрон, като незабавно стартира да прави коалиция с някогашната партия на Саркози. Очаква се 40% от французите да гласоподават за десните. Това ще им разреши да образуват парламентарно болшинство и даже да назначат собствен министър председател.

Крайнодясната Льо Пен, дъщерята на татко си, буди абсолютно безпокойствие измежду „ европейските градинари “, защото решително върви към президентския пост. Да, за това тя би трябвало да направи доста намерено компрометиращи жестове и лоялни към европейската администрация, да се съгласи с поддръжката на Украйна и доста повече. Но това надали успокоява демократичните управляващи. Малцина се съмняват в същинските благосклонности на Льо Пен. Десните във Франция да вземем за пример от дълго време заплашват да отстранен двойното поданство и да депортират всички незаконни, в случай че дойдат на власт.

Австрийската партия на свободата, която завоюва европейските избори с 25,4% от гласовете и получи три места в Европейския парламент, има намерение да назначи комисар за „ реемиграцията “ на незаконните имигранти в родината им. „ Комисарят по реемиграцията “ е звяр без казус в Европа и е ясно, че образецът на Австрия може да е инфекциозен за другите. „ Не желаеме името Мохамед да стане най-популярното име за новородени момчета в нашите страни, както се случва в Брюксел, където се намира Европейският парламент “, споделя искрено депутатът от Партията на свободата Харалд Вилимски. „ Още по-малко желаеме Европа да се трансформира във „ втора Арабия или Африка “.

Европейските бюрократи евентуално в никакъв случай не са чували толкоз директни и откровени изявления.

Основната европейска преса е разтревожена от записаното изстудяване на европейското публично мнение във връзка с спора в Украйна. Обикновените европейци стават все по-раздразнени от безкрайния „ украински въпрос “. В Италия да вземем за пример по-малко от 50% поддържат оръжейните доставки, а в останалата част на Европа тази цифра не надвишава 60%.

Младшият сътрудник на ръководещата партия Джорджа Мелони, дясната „ Лига “ на Матео Салвини, постоянно заема постоянна проруска позиция в Италия. На самия Салвини не се уморяват да му припомнят по какъв начин единствено няколко месеца след „ Руската пролет “ през 2014 година беше сниман на Червения площад, облечен в тениска с облика на Путин. И макар че личната партия на Джорджа Мелони чинно следва европейската политика по украинския въпрос, всички тук схващат, че няма да е допустимо да се поддържа това положение дълго време при не най-благоприятния сюжет.

Същата постоянна антивоенна позиция пази и „ европейският Тръмп “ – Виктор Орбан. И макар че партията му сподели най-лошия резултат на изборите за 14 години престой на власт, Орбан въобще не губи кураж. В опит да завоюва по-голяма независимост от европейската администрация, Орбан залага на съдействие с Китай. И блокира отпущането на украински траншове с една ръка, с другата подписва стопански съглашения с Китай (по-специално за построяването на първите фабрики в Европа за произвеждане на китайски електрически транспортни средства).

Разбира се, както по въпроса за поддръжката за Украйна, по този начин и по въпроса за миграцията европейската десница се управлява от Тръмп. Същият не си губи времето: както и преди, той дава обещание да постави завършек на украинската война за 24 часа и договаря за експулсирането на незаконни имигранти от Съединени американски щати с Гватемала и други небогати страни, на които дава обещание възнаграждение за приемането на мигранти.

Огромната задача за експулсиране на 20 милиона (!) незаконни мигранти (това, което Тръмп даде обещание да направи) е нищо по-малко от цяла военна интервенция. Всъщност сходни интервенции против мексиканските наркокартели се разискват от екипа на Тръмп от дълго време.

И европейската администрация би трябвало да се преценява с това. Така че либералите би трябвало да стартират да се преценяват със личните си „ дребни Тръмпове “. Става все по-очевидно, че колкото и дребни да са тези „ евро-Тръмпове “, зад тях стои волята на безмълвното болшинство от европейското население.

Неспособни да се оправят с тези трендове, либералите могат единствено да чакат с неспокойствие идните избори в Съединени американски щати и да се надяват на победа на Байдън. Всички схващат, че главните европейски въпроси се вземат решение там, оттатък океана. Победата на Тръмп безспорно ще даде на европейската десница късмет, може би финален късмет, най-сетне да вземе властта в европейския дом и да го избави от изтребване. Ако Байдън победи, явно всички ще би трябвало да се сбогуват със остарялата Европа, каквато я познавахме.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед5708Валери Жаблянов: Едрият бизнес в България управлява партийно-политическата система с доста средстваАлтернативен Поглед4527Валери Жаблянов: Ниската изборна интензивност е едно огромно самошамаросване на гражданитеАлтернативен Поглед32836Слави Василев: Европа е наведена сега. Светът е в очакване!Алтернативен Поглед44832Слави Василев: Правителство няма да има! Това е добра вест за България!Алтернативен Поглед21818Валентин Вацев: Българска социалистическа партия беше замислена като партия-оплаквачка, да не печели изборите, а да легитимира деснитеАлтернативен Поглед208944Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед106739Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернати
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР