Срамота: На 24 май рухна къщата на Димитър Талев в

...
Срамота: На 24 май рухна къщата на Димитър Талев в
Коментари Харесай

Срамота: На 24 май рухна къщата на Димитър Талев в Северна Македония!

Срамота: На 24 май рухна къщата на Димитър Талев в Северна Македония! „ Властите в Северна Македония ни поздравиха алегорично за 24 май със сриване на къщата на Димитър Талев. Мисля, че датата не е определена инцидентно – да ни жегне тъкмо в този ярък ден. Видяха, че не могат да спрат реализирането на договорката и я саботират по всевъзможни вандалски способи. Това не е първото посягане в парцела. През февруари варварин изпотроши всичко. Собственичката подаде сигнал в полицията и назова съответен човек като главен обвинен за действието. Нищо обаче не се случи по този проблем, нямаше и следствие “.

Това съобщи разгласи Виктор Стоянов, ръководител на фондация „ Македония “.

Срамота: На 24 май рухна къщата на Димитър Талев в Северна Македония! (СНИМКИ/ДРОН) 25.05.24 07:33 Чака ли ни нов поврат на времето? 25.05.24 07:09 Какви храни да ядем, с цел да предотвратим ранното побеляване на косата? 24.05.24 23:30 Гигантска карирана завивка ще покрие „ Шанз Елизе “  24.05.24 23:00 Туристи починаха при сриване на ресторант в испанския курорт Палма де Майорка (ВИДЕО) 24.05.24 22:24

Именно Стоянов заяви, че родната къща на създателя на „ Железния светилник “ е съборена от локални калпазани с поддръжката на Агенцията за национална сигурност (АНС).

„ Дано този акт на изтощение е знак, че най-сетне има някакво действително оживление по договорката. Надявам се скоро къщата да бъде в български ръце, с цел да я стопанисваме и възстановим допустимо най-скоро “, означи Стоянов пред вестник Труд.

Наскоро преди няколко месеца депутатът от ППДБ Манол Пейков започва самодейност за набиране на дарения. С тях има концепцията да се откупи къщата и тя да се трансформира в български културен център. Причината е, че дълги години никой не прояви интерес към парцела и той пустееше с всеки минал ден.

„ От собственичката Снежана знам, че са преведени единствено пари за налозите на парцела. Жената почтително ги е внесла. Останалата сума обаче се бави. Много другари, в това число ние от фондация „ Македония “, сме създали дарения за идеята. Трябва Манол Пейков да каже на какъв стадий е договорката и за какво парите се бавят “

„ Призовавам управляващите в РМС неотложно да внесат изясненост какво се случва с къщата на Талев и кой е съответният причинител на събарянето “, прикани шефът на Фондация „ Македония “.

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков реагира бързо и написа буквално във Facebook:

„ Днес до мен стигнаха притеснителни фотоси за вандалски акт, осъществен (най-вероятно) през миналата нощ над къщата на Димитър Талев в Прилеп.

Току-що разговарях с актуалната собственичкa Снежана, която към този момент е уведомила полицията. Тя пое ангажимент да се погрижи неотложно да инсталира камера в съседство. Чух се и с юриста й, човек с позиции и престиж в града, които пое ангажимент да спомага за защитата на парцела.

Поддържам непрекъсната връзка със Снежана и очаквам всеки миг публично правосъдно решение от Община Прилеп за размера на налога върху къщата (чакам го повече от три месеца, увериха ме, че ще стане незабавно след изборите). Това е наложително изискване, с цел да мога (след заплащането му) да преведа дължимата сума на собственичката и да придобия парцела от името на фондацията.

През изтеклата година, откогато събрах средствата за пазаруване и началото на ремонта на къщата (малко над 215,000 лв., които са в сметката на фондацията до стотинка), не съм се бавил и минута – непрестанно очаквам някакво позволение или документ, като в това време смених цели трима юристи.

Имах (и към момента имам) вяра финалното позволение да пристигна още при започване на идната седмица и съм в непрекъсната подготвеност да потегли за Прилеп, с цел да завършвам договорката. (Не го оповестявам обществено, тъй като – изключително след понатрупания през последната година опит – се притеснявах от възможни саботажи. Уви, таман това се и случва, макар дискретността ми по тематиката.)

● През последните към 400 дни не съм спрял и за момент да мисля и работя за придобиването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп;

● Събраните от вас пари са в сметката ми до стотинка – и са задоволителни за пазаруване на контрактуваните 2/3 (собствеността на Снежана) и (поне първоначално) подсилване и възобновяване на къщата;

● Готов съм да потегли за Прилеп за завършване на договорката във всеки един миг – и се надявам и чакам това да се случи допустимо нсй-скоро;

● Всички вреди и повреди по къщата ще бъдат отремонтирани, а тя ще бъде възобновена от допустимо най-д о б р и т е специалисти във допустимо най-краткия период незабавно след нейното придобиване.

От сърце ви благодаря за доверието, разбирането и търпението!

Източник: Труд

Още вести четете в: България, Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР