Президентът Румен Радев е на официално посещение в Унгария по

...
Президентът Румен Радев е на официално посещение в Унгария по
Коментари Харесай

Румен Радев на официални посещения в Унгария и Швейцария

Президентът Румен Радев е на публично посещаване в Унгария по покана на президента Тамаш Шуйок в събота и неделя, оповестиха от прессекретариата на президента.

*Видеото е архивно!

По време на визитата двамата държавни глави ще

открият в Будапеща Българския културно-образователен център, построен с поддръжката на българската и унгарската страна. В новата постройка ще се обитават просветителните и културните институции и неправителствените организации на българската общественост, с което се реализира дълголетна фантазия на сънародниците ни в Унгария.

На 25 май в Будапеща българският президент ще бъде посрещнат с публична гала от унгарския си сътрудник.  

В президентския замък Румен Радев и Тамаш Шуйок ще проведат среща „ на четири очи “ и ще управляват пленарните диалози сред българската и унгарската делегация, след което ще създадат взаимни изказвания.

В рамките на визитата президентът Радев ще се срещне с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.

Задълбочаването на двустранните връзки в области от съвместен интерес, измежду които енергетика, стопанска система, вложения, просвета и обучение, ще бъдат във фокуса на диалозите на президента. Акцент ще бъдат и тематики от районния и европейски дневен ред, както и въпроси в подтекста на идното унгарско председателство на Съвета на Европейски Съюз в интервала юли-декември 2024 година

В понеделник президентът Румен Радев ще бъде на работно посещаване в Конфедерация Швейцария.

В Берн президентът на България ще организира среща  с швейцарския си сътрудник Виола Амхерд, след която ще се проведат пленарни диалози сред делегациите. Двустранното съдействието в областта на стопанската система, нововъведенията, образованието и сигурността, се чака да бъдат акцентите на срещата.

В рамките на визитата си Румен Радев ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет

по покана на президента на спортната организация Томас Бах. Румен Радев и Томас Бах ще проведат среща „ на четири очи “, след което ще се състоят и пленарни диалози. Перспективите пред България да бъде хазаин на Зимните юношески олимпийски игри през 2028 година ще бъдат разисквани по време на визитата в МОК.

Президентът Румен Радев бе на двудневно публично посещаване в Будапеща на 13 и 14 октомври 2019 година по покана на тогавашния президент на Унгария Янош Адер, сочи информация на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция.  Сред акцентите в диалозите сред тях бяха въпроси от районния, европейския и интернационалния дневен ред, съдействието сред България и Унгария в региона на защитата и сигурността и миграцията, както и двустранните търговско-икономически връзки, вложенията, туризма, културата и образованието. В Будапеща президентът Румен Радев се срещна и с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, с ръководителя на Народното събрание Ласло Кьовер и с представителите на българската общественост в Унгария. 

През февруари 2023 година на публично посещаване в България дойде президентът на Унгария Каталин Новак по покана на президента Румен Радев.  Основна тематика на диалог сред двамата президента са миграцията и Шенгенското пространство. Румен Радев и Каталин Новак разискаха съдействие сред България и Унгария в региона на енергийната политика, както и развиването на търговско-икономически връзки сред двете страни. По време на срещата е наранено и съдействието в банковото дело, в туризма, в търговията и вложенията.

На 2 ноември 2017 година на публично посещаване в София е президентът на Швейцария Дорис Лойтхард по покана на президента Румен Радев.

На 21 и 22 февруари 2019 година на публично посещаване в Швейцария бе президентът Румен Радев по покана на президента на Швейцария Ули Маурер. През първия ден от визитата си президентът се среща с представители на българската общественост в Берн. На 22 февруари 2019 година бе посрещнат с публична гала от швейцарския президент в алпийската военновъздушна база " Мейринген ". Двамата президенти следиха учението Alpha Scramble. Сред акцентите в диалозите сред тях бяха Българо-швейцарската стратегия за съдействие, икономическите връзки, вложенията, сигурността, миграцията.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР