Тук вече публикувах текст за това какво е важно да

...
Тук вече публикувах текст за това какво е важно да
Коментари Харесай

Усещането за тълпа и всепозволеност е важен фактор за масово умопобъркване на Майданите

Тук към този момент разгласих текст за това какво е значимо да знаем за Евромайдан в частност и по принцип за Майданите като цяло. Това беше първата точка. Дойде време да поговорим за същността на второто - за това какво стимулира хората, които би трябвало да станат дървата, хвърлени в пещта на Майдана. Например както в този момент, когато подпалват Грузия.

Има или клеймо, или мем, няма значение - хората със светли лица. Така споделят за тези, които, в този момент преднамерено ще опростя, са против режима, против властта, против системата. Но – и това е значимо – това, което е особено -

Те избират да не виждат несправедливостта на други места. И това надлежно поражда ответната подигравка, доста кисела, язвителна, пораждаща митинг. Вярно е, че хората със светли лица като цяло не се интересуват нито от едното, нито от другото. Те или в действителност не виждат, или са се научили да не виждат подобен дисонанс.

Все отново не бързайте да хвърляте бомби от рецензия към хората със светли лица, тъй като доста от тях имат в действителност светли лица, а мотивацията им е почтена и здрава. Проблемът тук е различен. Това е типичен сюжет, който познаваме от филмите (например от „ Междузвездни войни ” и десетки други): в избран миг тези, които, както им се струваше, се стремяха към светлината, се оказваха минали на тъмната страна.

Помня това добре от „ оранжевия ” Майдан (2004 г.) и доста добре от Евромайдана (2013-2014 г.). Моята учителка по клинична логика на психиката, гражданин на Киев, безусловно съответен, мислещ човек, внезапно стартира да върви на площад Независимост - в началото единствено с цел да бъде с хората. Няколко седмици по-късно тя къртеше павета, с цел да ги хвърля по държавните чиновници. Месец по-късно към този момент можеше да ме удари, тъй като задавам неуместни въпроси.

Какво се е случило с нея? Какво се случи и се случва с хиляди такива хора? Как стана по този начин, че възрастен публицист, който цитира Борхес и Казаков, получава награди в Русия, внезапно предлага да се изтезават и убиват руснаци? Говоря за случилото се с него, този публицист, още преди СВО. Това изначално ли беше в него? Или е добито?

Тъмната страна въобще не е притча. Насилието, разрушението, експанзията постоянно са мрак. И когато тълпата бие или изгаря служител на реда или просто инцидентен минувач, злото цари. Обърнете внимание, че това се прави от тези, които до наскоро са се противопоставяли на всяка форма на принуждение. Скорошен образец е Юрай Чинтула, който беше член на комитета „ Срещу насилието “ и в последна сметка...стреля по министър-председателя на Словакия Роберт Фицо.

Първото нещо, което притегля хората със светли лица към тъмната страна, несъмнено, е чувството за навалица и даже за приятелство. То ви изпълва от вътрешната страна и ускорява производството на ендорфин, допамин, серотонин и сходни хормони. Човек се усеща добре и, което е значимо, не е уединен. В едно атомизирано общество, където всеки съществува настрана от другия, в клетката на личната си екзистенциална самотност, това е доста съществено достижение.

Второто е чувството за всепозволеност. Отново, има доста филми, в които виждаме по какъв начин желанието за заличаване, плячкосване, обезчестяване, от време на време даже ликвидиране - апетита за заличаване - излиза, излива се,сякаш някаква черупка е пробита.

Това се случва, когато задържащите фактори са изоставени, захвърлени настрани. А главните от тях са моралът и способността да се види индивида у другия. Майданите освобождават силата на разрушението, като че ли се освобождава дявол.

И най-после, третото е „ пътят към пъкъла, застлан с положителни планове “ на Ницше. Настоявам хората със светли лица да не бъдат заклеймявани като истински злодеи и разрушители. Напротив, доста от тях са били водени от изцяло положителни планове: възприятие за правдивост, предпочитание за смяна и вяра за по-добър живот. Но най-ефективно се употребяват таман тези, които имат вяра повече от другите. Циниците, тъкмо там се крие парадоксът, в действителност вършат по-малко зло.

Как наподобява? И за какво дефинирам тези последици като зло? Много е просто: „ По плодовете им ще ги познаете “. Вижте какво става най-после. Колко принуждение, какъв брой кръв, какъв брой смъртни случаи... Да, следвайки Тайлър Дърдън, можете да повторите изтърканото Но чии са тези яйца?

Спомняме си Арсений Яценюк, който викаше „ Предпочитам да имам патрон в челото “, само че напълно други хора получиха патрони в челата. Те са в гробовете си, само че къде е самият Яценюк? И най-важното, какъв е усетът на този омлет? Възможно ли е да се яде? Ще им бъде ли разрешено да се приближат до него по принцип? Или ще стартират да го ядат изцяло разнообразни бенефициенти?

Това не е по този начин, тъй като хора със светли лица са били злодеи, които са се клели във честност на тъмнината. Напротив, доста от тях желаеха да творят, само че казусът е, че вътре в тях имаше празнина, която доста бързо, по законите на природата, се запълни с подправени цели и идеали. Да, отново бяха излъгани. Почти всички, в действителност сме били мамени.

Това обаче нямаше да се случи, в случай че у тях и у нас не беше зейнала такава чудовищна празнина. Барикадният способ е неефикасен. Много по-важно и дейно е да предотвратим злото, да се борим с него, преди да се е възцарило, а за това е належащо да осъществим със смисъл както средата, по този начин и близките. С това, което a priori не може, с това което е кардинално невероятно, с цел да не бъде сменено от подправеното. Това е най-хубавата имунизация против злото, постоянно осъществявано от тези, които желаят положително.

Като във " Фауст " - единствено че наопаки. В него се споделяше: Тук задачата беше добра, само че злото беше реализирано. Много прочут сюжет, нали?..

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17906Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед32222Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед17886Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед12310Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед14757Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118503Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79583„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежс </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР