Руският рок е почти изцяло пацифистки настроен от самото си

...
Руският рок е почти изцяло пацифистки настроен от самото си
Коментари Харесай

Руският рок се събужда. Вече излязоха първите песни срещу войната |

" Руският рок е съвсем напълно пацифистки надъхан от самото си основаване. Това се дължи както на хипи корените му, по този начин и на общото хуманистично обръщение на съветската литература. Рокът в Русия в никакъв случай не се е превръщал в пълновръстен музикален феномен; той, както и преди тридесет години, е форма на литература и по този метод наследява Толстой, Чехов, Платонов, Шаламов, Бродски. За създателите, които учеха, че главната полезност на света е индивидът, а не неговият мъртвец, че съчувствието е по-добро от омразата....

Защо това е по този начин, е ясно - живеем в страна, която непрекъснато е във война. Само през моя живот имаше седем " специфични интервенции " с директното присъединяване на наши войски: Афганистан, първата Чечня, втората Чечня, Грузия, Сирия, Украйна-2014, Украйна-2022. Бих желал да помисля за нещо друго, за цветята, за обществените усещания в творчеството на Жил Дельоз, само че е мъчно, не се получава. Живеем под този Дамоклев меч. "  

Това написа преди един месец колумнистът на " Нова газета " Ян Шенкман, малко преди вестникът с награденият с Нобелова премия основен редактор Дмитрий Муратов да спре активността си, заради неспособност да отразява войната в Украйна, която съгласно съветската военна цензура би трябвало да бъде наричана " специфична интервенция ".  " Забранената от Роскомнадзор дума " в " ( " война " бел. ред.) беше употребена от нашите музиканти съвсем постоянно в отрицателен смисъл: " Защо ни би трябвало <спецоперация> " (Олга Арефиева), " Стогодишна <спецоперация> " (Шум), " Спрете <спецоперация> " (Адаптация), " Не ни би трябвало <спецоперация> " (Електропартизани). Или по философски метод, както при Цой: " Между земята и небето - <специална операция> ". И същият Цой - за безядрената зона ", написа тогава Шенкман, играейки със заглавията на знакови съветски рок части, съгласно условията на цензурата.  

След 24 февруари множеството от паметните съветски музиканти се изрекоха в поддръжка на мира, изрично срещу това, което вършат съветските въоръжени сили, а по-късно настъпи безмълвие: никакви концерти, никакви нови песни по тематиката. Някои са напуснали, други се опасяват, само че същинската причина е друга. Не е ясно за какво би трябвало да се пее по-нататък. " Толкова години пяхме, все едно че мълчахме ", както казва  Борис Гребенщиков, създател и вокалист на група „ Аквариум “.

Почти два месеца по-късно, съветските музиканти се " разсъниха " и същият Ян Шенкман направи. 

1. Ногу Свело!.  На 15 март започва поредност от антивоенни песни на Максим Покровски, водач на групата " Ногу Свело! ": " Нам не нужна война ", " Буква Zю ", " Поколение Z ". Това е първият отговор на нахлуването в Украйна в жанра на песента. Покровски избира формата на сатирично изявление от рода на " заран във вестника, вечер в стих ". Всичко е казано непосредствено, без никакви ангажименти. 

Ключов откъс: " Всички ставаме все по-глупави с всеки минал час. Готови ли сте да станете пушечно месо? Нямаме потребност от война, имаме единствено своята чест и съвест! "

Това антивоенно реге е оповестено от относително лоялната и публична платформа Yandex.Music, само че идващите доста по-отровни и подигравателни сингли не са признати там, а Покровски е неразрешен на всички места, където е допустимо. В една от версиите на  " Нам не нужна война " звучи гласът на външния министър Лавров. Не, Лавров не е летял до Ню Йорк, с цел да пее в студиото на " Ногу Свело! ", само че Покровски е наложил нападателните му забележки с антивоенен текст. Резултатът е комичен.



2. На 17 март Земфира , която емигрира в Париж, пуска музикалния видеоклип " Не стреляй! ". Песента е остаряла, през 2010 година е включена в сбирка Z-sides. Обърнете внимание на буквата Z - по това време тя не е означавала милитаризъм и шовинизъм, както е в този момент, а просто името на артиста. Земфира стартира с най-важните думи от четвъртата седмица на войната, които са настоящи и през днешния ден: " Не мълчи... ".

Меланхоличен глас, меланхолично свирене на клавишни принадлежности. След това всичко се развива в диво кресчендо и на екрана се появяват изстрели на ракети. Това са съветски ракети, изстреляни по украински градове. Ето какво се случва, в случай че си мълчите.

Ако отидете на формалния уеб страница на Земфира, ще видите, че той е съвсем празен. Цялото наличие е отстранено, а видеото е на цялостен екран.



3. Noize MC сега не написа нови песни, само че от края на март интензивно изнася концерти в поддръжка на жертвите на войната: в Берлин, Рига, Вилнюс, Варшава и Прага. И всичко това на огромна сцена. Понякога самичък, само че по-често дружно с Монеточка. Обиколката се назовава " Гласове на мира " Voices of Peace. Цената на билетите за концерта е от 20 до 50 евро. Само в Рига те са събрали към 62 хиляди евро. Всички доходи отиват за полската фондация Siepomaga, която оказва помощ на бежанците.

Ето какво споделя Noize за концерта си в Берлин на антивоенен фестивал: " Благодарение на даренията от посетителите и феновете на фестивала събрахме 12 милиона евро. Синът ми Вася даде на доброволците всички пари, които беше икономисал през годините - 326 евро.

Първото нещо, което ми направи усещане при идването ми беше, че украинската и съветската тирада е на всички места: в метрото, на улицата, в институциите - на всички места. Има толкоз доста бежанци. И доста дружелюбни хора, които им оказват помощ. Беше ми мъчно да приказвам, изпуснах си нервите. Прекарах през целия ден в писане на голяма тирада, след което осъзнах, че няма да имам време да я науча, а и като цяло такава сума е несъответствуваща. На 20 март 2022 година Саша Соколова от плана Atlantida навършва 41 години. Но тя не е при нас от шест години и половина. Изпях припева на " Иордан ", който тя беше съчинила, и си помислих за едно: желая да се сбъдне.

Рефренът е доста елементарен: " Ледниците ще се стопят и всички ще се помирят ".



4. На 6 април Oxxymiron приключи благотворителното си турне " Russians against War " - то се организира в Истанбул, Лондон и Берлин. Общо изпълнителят събра 195 хиляди $, които преведе във фонда за подкрепяне на украинските бежанци. В профилите му в обществените мрежи  той написа:

" На границите царува безпорядък и даже в Берлин към този момент не могат да се оправят с потока от хора. Спешно е нужна парична помощ. Но също толкоз значимо е и посланието. Абсолютно съм уверен, че резултатите от " изследванията на публичното мнение " в Русия, към които останалата част от света с подготвеност се придържа и които демонстрират, че голямото болшинство от руснаците поддържат войната, са нелепости. В атмосфера, в която рецензиите против войната могат да доведат до загуба на обучение, работа или наказателно гонене, хората не показват същинското си мнение.

Така че най-силните гласове са тези на пропагандистите, ботовете и зомбираните от тях хора, което основава подправен резултат на тоталност. Не се заблуждавайте.

Много десетки милиони руснаци са срещу войната, а това е цяла страна, и броят им ще пораства.

В Украйна - мир, в Русия - независимост ".



5. В началото на април Pink Floyd издадоха песента  Hey Hey Rise Up в поддръжка на украинския народ. Това е първата записана ария на именитите музиканти от 1994 година насам. Но най-голямата изненада е вокалът на Андрей Хливнюк , вокалист на известната украинска група Boombox . Веднага след началото на войната Хлевнюк се записва в частите на териториалната защита и е ранен от шрапнел. Песента му  " Червона калина " въодушевява китариста на Pink Floyd Дейвид Гилмор и по този начин се ражда Hey Hey Rise Up, която има над седем милиона гледания в YouTube.



6. Юрий Шевчук и ДДТ. Извън подбора на новата " Новая газета " няма по какъв начин да не бъде маркирано, че философът и същински жив класик на съветския рок Шевчук издаде две нови части с видеоклипове от началото на войаната - " Маленькая смерть " и " Где я? ". В " Где я? " (Къде съм аз?) има документални фрагменти от въздушни удари по здания в Харков и Мариупол, които се появяват в самия завършек на видеото. Но видеото стартира по доста необикновен метод - на екрана се изписват редове от известната заповед за блаженствата от пета глава на Евангелието на Матей. Макар че " Къде съм? " е написана в разгара на пандемичните ограничавания, доста преди експанзията на Русия над Украйна - песента е напълно в унисон с днешната реалност.



7 Борис Гребенщиков. Фронтмен на групата " Аквариум " се изявява, като един от най-големите критици на войната, разгласява огромен брой от подобаващите за митинг свои песни в YouTube, и взе участие в няколко концерта. Нa на 13 април той разгласява видеоклип, в който извършва песента " Изтребител ", която не е в " класацията " на " Новая ". 



8. Джулиан Ленън. Списъкът на западните музиканти, които поддържаха Украйна в онлайн маратона Stand Up for Ukraine, е дълъг и ослепителен: Брус Спрингстийн, Metallica, Ан Ленъкс, Били Ейлиш, Селин Дион, Ози Озбърн, U2... Синът на Джон Ленън Джулиан се откроява измежду останалите реализатори, той извършва главния пацифистки химн на татко си - песента Imagine. Някога Джулиан се беше зарекъл да не извършва тази ария. Или по-скоро, сподели, че ще я пее единствено в случай че настъпи краят на света. 


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР