Наказание лишаване от свобода“ за срок от 1 година и

...
Наказание лишаване от свобода“ за срок от 1 година и
Коментари Харесай

Ученици правораздават в Дупница

Наказание „ отнемане от независимост “ за период от 1 година и „ санкция “ в размер на 500 лева, във връзка с обвинен за ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции и без удостоверение за правоуправление, дефинираха възпитаници от СЕУ " Св. Паисий Хилендарски " - Дупница. Ученици от 11- те класове, с учителя по история и цивилизация Маргарита Сапунджиева участваха в привиден развой, проведен от Районен съд Дупница и Районна прокуратура Кюстендил, т. о Дупница, като част от Ден на отворени порти и Образователната стратегия на Висш съдебен съвет и МОН - „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, за образователната 2023/ 2024 година
Ментори на учениците бяха арбитър Страхил Гошев, районния прокурор Албена Разсолкова и прокурори от прокуратурата в Дупница. Децата влязоха в функциите на съдии, прокурор, обвиняем и юрист, свидетели- полицейски чиновници, доктор от Спешна здравна помощ, приятелката на подсъдимия, както и експерт – правосъден токсиколог от ВМА – гр. София.
„ Някои от децата влизат за първи път в правосъдната палата. Приеха с интерес функциите си. Наблюдава се едно позитивно отношение на учениците към нашата работа. На всички ни е ясно какъв брой са застрашени младежите, от средата в която живеят и заплахите, която тя крие за тях. Нарочно сме подбрали настоящ проблем, с ръководство на МПС от лице, което е осъждано, недееспособен лидер, използвал опиати. Надявам се това да повлияе поучително и да обмислят бъдещите си дейности “, разяснява арбитър Страхил Гошев от районен съд – Дупница.
„ Много се уповавам се, че днешния привиден развой ще бъде от изключителна изгода за учениците. Те ще научат по какъв начин се дават показания, по какъв начин се дължи почитание на съда, на прокуратурата, по какъв начин едно лице нарушило закона ще получи наказване. Ще създадат за себе си равносметка. Трябва да внимават с кого излизат и с кого дружат. Наркотиците сега са извънредно публикувани. Ние вършим каквото можем като институции, само че и обществото би трябвало да се включи. Децата би трябвало да стоят надалеч от опиатите “, разяснява районният прокурор Албена Разсолкова.
Всички участници в Симулативния правосъден развой получиха като подарък Конституцията на Република България, просветителни материали и специфичната листовка на Районна прокуратура Кюстендил - „ Животът е скъп! Не го заменяй за дрога! “.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР