До 2025 година болните от диабет в световен мащаб ще

...
До 2025 година болните от диабет в световен мащаб ще
Коментари Харесай

До 2025 болните от диабет в света ще надхвърлят 300 милиона души

До 2025 година болните от диабет в международен мащаб ще надвишават 300 милиона души . През 2000 година те са били почти 160 милиона. Смята се, че над 400 000 души страдат от диабет в страната, а диабет вид 2 съставлява 90% от всички диабетни болести в международен мащаб. Тези тревожни данни показа кардиологът от УМБАЛ " Св. Екатерина " лекар Спас Бегов в изявление за News.bg.

" Захарният диабет самичък по себе си е рисков фактор за сърдечносъдови болести и е обвързван с по-висока периодичност на останалите сърдечносъдови рискови фактори ", уточни той. Около 70 000 души годишно в България губят живота си в резултат на сърдечносъдови болести, по думите му. " С диабетна макроангиопатия като едно от затрудненията се сблъскват на процедура към 50% от хората. При този патогенен развой се покачва вероятността от развиване на исхемична болест на сърцето с почти 3 пъти, а гангрена на крайниците с 20 пъти ", акцентира експертът.

" Важен фактор в развиването на диабет и сърдечносъдови болести е фамилната анамнеза . В случай, че един или повече членове на вашето семейство да вземем за пример са имали инфаркт в по-млада възраст, това усилва вашият риск за сърдечносъдово заболяване ", предизвести лекар Бегов. " Захарният диабет се съпровожда с формиране в междинните и огромните съдове на атеросклеротични плаки. Базалната мембрана на съдовете се удебелява и некротизира. Допълнително се следи интензивно формиране в лумена на съдовете на тромботични маси, способстващи за още по-голямо задръстване на техния лумен ", разкри още кардиологът. В резултат на протичащите промени региона, която се кръвоснабдява от наранена артерия стартира да получава незадоволително количество О2 и се подлага на исхемични нарушавания.

Затлъстяването е значим рисков фактор. Натрупването на мастна тъкан в региона на корема е тясно обвързвано с развиването на сърдечносъдови болести. " Наднорменото тегло е фактор за развиване на диабет вид 2. Съвременният метод на живот е обвързван с понижена двигателна интензивност, заради което броят на изгорените калории е надалеч по-малък, в сравнение с признатите с храната, което води до затлъстяване. Заседналият метод на живот също по този начин форсира процесите на атеросклероза ", сподели лекар Бегов.

Тютюнопушенето също по този начин като рисков фактор удвоява риска от настъпване на сърдечносъдови болести , по думите му.

" Комбинацията от съществуване на захарен диабет и тютюнопушене може да докара до прогресивно свиване на кръвоносните съдове с течение на времето и заради това премахването на тютюнопушенето като рисков фактор е доста значимо. Тютюнопушенето може да засегне очите и също по този начин може да повреди кръвоносните съдове на краката, което в допълнение усилва риска от ампутация при хората със захарен диабет ", посочи кардиологът.

Високите равнища на LDL холестерола могат да доведат до формиране на плаки и свиване и сгъстяване на стените на артериите, което затруднява притока на кръв от сърцето към всички останали елементи на тялото. Триглицеридите са различен тип мазнини в кръвта, които също могат да покачат риска от сърдечносъдови болести, когато равнищата им са прекомерно високи. Ниските равнища на HDL холестерола, именуван добър холестерол, също могат да усилят риска от сърдечносъдови болести, защото главната функционалност на HDL холестерола е да отстранява отлаганията насъбрани по вътрешността на кръвоносните ви съдове, като по този метод усъвършенства придвижването на кръвта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР