Риши Сунак е най-вероятният нов премиер на Великобритания и лидер

...
Риши Сунак е най-вероятният нов премиер на Великобритания и лидер
Коментари Харесай

Борис Джонсън отстъпи: Риши Сунак е на крачка от Даунинг стрийт 10

Риши Сунак е най-вероятният нов министър председател на Англия и водач на Консервативната партия, откакто Борис Джонсън беше заставен да се откаже от желанието си за сензационно завръщане.

Джонсън разгласи, че приключва акцията си в неделя вечер - няколко часа откакто група от авторитетни депутати от Консервативната партия оповестиха, че ще поддържат Сунак вместо него.

В изгода на Джонсън са единствено 54 души от представителитена торите в Народното събрание - много под лимита от 100 номинации, който партията заложи за бъдещите претенденти за министър председател.

Бившият финансов министър Риши Сунак е единственият човек, който към този момент има нужната поддръжка за публична кандидатура - 102 гласа.

В конкуренцията взе участие и Пени Мордънт - 49-годишната ръководителка на парламентарната група на Консерваторите, само че зад нейната акция стоят единствено 25 депутати.

В изказването си в неделя Борис Джонсън разгласи, че е бил кадърен да събере нужните гласове, само че " през последните няколко дни за жалост стигнах до извода, че това просто няма да бъде редно ".

" Не можеш да управляваш дейно, в случай че нямаш единството на парламентарната си група ", споделя той.

" Въпреки че се обадих и на Риши, и на Пени - с вярата, че можем да работим дружно в името на националния интерес - за жалост не успяхме да измислим по какъв начин да реализираме това ", споделя още Джонсън, като декларира, че ще поддържа спечелилия - който и да е той.

Риши Сунак служеше като министър на финансите точно при Джонсън - през лятото обаче той подаде оставка поради противоречие с държанието му като министър председател и даде ход на лавината от събития, довели до прекратяването на мандата му.

Сунак към този момент беше претендент за министър-председател дружно с Лиз Тръс, само че членовете на Консервативната партия избраха нея пред него при вътрешните избори през август и септември. Малко повече от месец обаче беше задоволителен, с цел да се види, че Тръс е неспособна да ръководи страната.

Ако Пени Мордънт не успее да събере повече от 100 гласа измежду депутатите, този път изборът на министър председател въобще няма да стигне до членовете на партията - а Сунак ще получи най-високия политически пост във Англия до дни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР