Трябва да се излезе от предизборната реторика в Скопие. Докато

...
Трябва да се излезе от предизборната реторика в Скопие. Докато
Коментари Харесай

Журналистът Мартин Минков: Скопие може буквално да ритне вратата ...

Трябва да се излезе от предизборната изразителност в Скопие. Докато няма забележима, осезаема смяна в тона, в отношението към българите в РСМ и в България, мъчно може да приказваме за бъдеща продуктивна среща, счита журналистът.

 

Запитан нужна ли е координирана изява сред София и Атина, Минков изрази песимизъм. По думите му, Гърция е " извънредно внимателна и деликатна да не взема страна " по противоречивите въпроси сред София и Скопие.

Като регистрира доста мощната " югоносталгична нишка, която битува в македонското общество ", Минков очерта заплахата от затваряне на пътя на Северна Македония в връзките със самия Европейски Съюз.

 

Всичко зависи от това дали острата македонистка изразителност ще се трансформира в политика на бъдещите ръководещи. Ако се стигне до тази линия, Скопие може безусловно да ритне вратата към Европейски Съюз, разясни той, само че в същото време изрече очакване това да не се случи.

 

" Видяхме един надпис, безусловно толериран от управляващите и силите за публичен ред, в центъра на Скопие, на кея на Вардар – " Бугари во правилник е предавство ". Говори прекалено много ", разяснява Мартин Минков в предаването " Събота 150 ".

 

Вътрешно-етническото напрежение в РСМ ще се повиши, в случай че албанският фактор не участва в ръководството, предвижда журналистът.

" Без наличието на албанския фактор държавното управление би било обречено на неустойчивост. "

 

Относно отделянето на Албания от Северна Македония в договарянията им за еврочленство Мартин Минков уточни, че " Албания е косвена жертва " на забавените конституционни промени в РСМ.

 

" При стягане на ситуацията към Северна Македония и задръстване на този път, разумно е да се мисли Албания да бъде отделена. Няма аргументи тя да стои на скамейката за чакащи, вместо да стартира договаряния. "

 

Черна гора е най-подготвена за вероятно разширение. Албания е прекомерно надалеч от стъпалата, които към този момент са изминати от Черна гора. Ако не беше по този начин, двете страни биха могли да бъдат събрани, сподели в умозаключение Минков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР