Да се завърнеш на работа след толкова тежко заболяване, което

...
Да се завърнеш на работа след толкова тежко заболяване, което
Коментари Харесай

Да загубиш ръцете и краката си от сепсис: Британски депутат разказа за битката си с болестта

Да се завърнеш на работа след толкоз тежко заболяване, което е предизвикало ампутация на ръцете и краката ти, е нещо съвсем немислимо - само че тъкмо това се случва с английския народен представител от Консервативната партия Крейг Маккинли.

57-годишният политик беше посрещнат в Камарата на общините с овации от своите сътрудници в последното пленарно съвещание преди изборите в Англия.

Маккинли описа за трагичното прекарване в няколко изявленията, като желае да бъде запомнен като " първия бионичен народен представител ".

Tory MP Craig Mackinlay is met with a standing ovation in the House of Commons as he returns for the first time since having all four limbs amputated after contracting sepsis.
— GB News (@GBNEWS)
Той поставя завършек на политическата си кариера след приключването на мандата си, само че стартира напълно нова акция - да увеличи информираността на хората за заплахата от сепсисa.
Това е животозастрашаващо положение, при което човешкият организъм прави свръхреакция при зараза и стартира да нападна личните си тъкани и органи.Бързото диагностициране може да избави човешкия живот, само че признаците му постоянно са подценявани, тъй като припомнят на други стомашни или белодробни възпаления - възприятие на замаяност или примиране, гадене и повръщане, комплициране или дезориентация, диария и студена, лепкава, пребледняла кожа или формиране на петна.
Когато заболяването връхлита Крейг Маккинли през септември 2023 година, нито той, нито фамилията му допускат по какъв начин ще се промени животът им.

Всичко стартира с леко неразположение тъкмо в деня преди планувано пътешестване на екскурзия в Турция. Маккинли взема решение да си легне по-рано, тъй като се усеща изнемощял.

В нощта преди полета обаче положението му се утежнява фрапантно. До сутринта жена му към този момент е толкоз обезпокоена, че се обажда на Спешна помощ.

Парамедиците, които идват на място, в началото се двоумят дали да отведат Маккинли в болница - съгласно тях единствената причина за безпокойствие е невисок индикатор за кръвна захар, т.е. възможен недиагностициран диабет.

Съпругата, която е фармацевт по обучение, обаче упорства за бърза здравна интервенция, тъй като вижда признаци на доста по-опасно положение.

Докато Маккинли към момента е в схващане и чака реда си в Спешното поделение, изпада в септичен потрес, а тялото му придобива наследник цвят. Едва тогава в болничното заведение схващат какъв брой съществено е ситуацията.

Крейг Маккинли е подложен в кома за 16 дни, до момента в който органите му стопират да работят. Лекарите споделят на жена му, че това е един от най-тежките случаи, които са виждали в болинцата.

Сепсисът провокира така наречен ДИК синдром, или патологично активиране на системата на кръвосъсирването, което води до блокиране на кръвоснабдяването до крайниците, както и до критичноважни органи.

Ръцете и краката на Крейг Маккинли стартират да почерняват поради гангрена, а лекарите упорстват да се направи радикална ампутация, с цел да се избави животът на пациента.

Семейството упорства за второ мнение, реалокират Маккинли в лондонската болница " Сейнт Томас ", а хирургът му го слага под наблюдаване за няколко седмици, с цел да види какъв брой от тъканите въпреки всичко могат да се запазят. През това време депутатът е на " коктейл от антибиотици " поради инфекцията.

Крейг Маккинли съпоставя ръцете и краката си по време на некрозата с " пластмаса, твърда като телефона ви ".

Отделно от това е направена пластична интервенция и на лицето му, с цел да се в профил мъртва кожа от зоната към устата и носа му, както и от дясното му ухо.

На 1 декември е осъществена четворна ампутация, която лишава над пет часа.

Малко преди да загуби крайниците си, Маккинли записва видеоклип от болничното си легло:

" Истината е, че евентуално в този момент не трябваше да съм жив, тъй като вредите от сепсиса бяха доста тежки. Рядко виждате човек в моето положение, който е оживял. Затова желая да изкажа огромните си благодарности за напъните, които поставят да ме запазят жив. Смъртта ме остави да пребивавам, само че за компенсация взе ръцете и краката ми ", споделя той пред камерата.

Ампутацията е защитавана в загадка от медиите, само че министър председателят Риши Сунак и ръководителят на Народното събрание Линдзи Хойл го посещават в болничното заведение по време на лекуването, както и други негови сътрудници.

През това време Крейг Маккинли стартира да се учи да върви с протезите си. В продължение на 3 месеца живее в профилирано звено на " Сейнт Томас " за рехабилитация, до момента в който медиците се оправят и с остатъчните затруднения от заболяването.

Най-трудното за него е да свикне със загубата на ръцете.

" Човек не осъзнава какъв брой доста неща прави с ръцете си. Да използваш телефона, да държиш ръката на детето си, да докоснеш жена си, да свършиш нещо в градината ", споделя той.

Първоначално здравноосигурителната система му обезпечава базови протези, които обаче той съпоставя с " нещо от Средновековието ".

" Погледнах ги и си споделих - не знам каква изгода имат тези неща, с изключение на за чупене на прозорци и сбивания в кръчмата ", споделя Маккинли, който към този момент има нови по-практични устройства.

Въпреки че пробва да поддържа оптимизма си, той признава, че всяка заран отначало претърпява шока от случилото се - " когато се събудиш от някой прелестен сън и осъзнаеш, че нямаш ръце ".

Маккинли е признателен за това, че хирурзите са помогнали за запазването на коленете и лактите му, което оказва помощ доста за придвижванията с изкуствените крака.

Преди всичко е признателен на бързата и съответна реакция на брачната половинка си, тъй като всяко закъснение на здравната помощ щеше да е съдбовно.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР