Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите

...
Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите
Коментари Харесай

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, Totally Spies се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

Кои са 5-те вести от седмицата, създали усещане на представителите на потомство Z* в редакцията на „ Булевард България "?

Най-хубавата седмица, несъмнено, е 4-дневната работна седмица. Но макар по-краткото време за работа новините и постовете в обществените мрежи, тези дни по никакъв начин не бяха скучни. Днешният асортимент на всичко това и напълно достоверните размишления са плод на моя разум - Михаил Петров, 24 година

Надявам се, че към този момент преживяхте " шока " от това, че ергенът от " Ергенът " въпреки всичко остана ерген. Въпреки че това към момента продължавава да е някаква тематика на диалог онлайн, аз ще ви дам нови пет оферти, които могат да я изместят.

Ким Чен Ун и шлагерът на лятото

Не бих могъл да измисля по-хубаво начало за днешния дневник от това да стартираме с ария. При това с такава, която се популяризира и придобива някаква популярност в TikTok.

" The love you give me is like the sea / The trust you give me is like the sky / You are always by our side / And make all our wishes come true " (Любовта, която даваш, е като морето / Доверието, което даваш, е като небето / Ти си постоянно до нас / И сбъдваш всичките ни фантазии " ).

Този куплет не е написан от Тейлър Суифт, не е и от Изпят е от групата " Моранбонг ", а тяхната муза за текста, този мъж, на който " всички му се доверяваме и следваме с цялото си сърце ", е севернокорейският деспот Ким Чен Ун.
Kim Jong Un releases new song praising himself as North Korea`s `friendly father`
Откъс от песента " Our Friendly Father " (Нашият другарски баща) попадна в моя for-you-page в TikTok и незабавно сграбчи вниманието ми - най-вече тъй като беше из сред клипове с котки. Парчето популяризира Ким Чен Ун и макар че не е качена публично в платформата разнообразни консуматори я споделят - най-вече с хумористична цел.

Те споделят, че мелодията е с тях във фитнеса, до момента в който си пишат домашните, а някои даже се майтапят, че това несъмнено ще е " шлагерът на лятото ". Други оферират Северна Корея даже да стане участник на " Евровизия ", тъй като с сходно парче ще бъде неоспорим любимец.

Колкото и нелепи да са видеоклиповете и текста към " Our Friendly Father " аз - като всички останали в TikTok - би трябвало да призная, че припевът e шеговит и запаметяващ се. Дуа Липа може би в действителност има конкуренция това лято.

За медийния регулатор в Южна Корея обаче музикалното парче не беше по никакъв начин занимателно. Той съобщи, че песента е в нарушаване на Закона за националната сигурност на страната и ще бъде неразрешена за разпространяване. Парчето явно е част от пропагандната машина на Пхенян, само че не съм сигурен, че реализира резултата, който желаят. Но може би, в случай че го опитат да го пуснат в Spotify?

Мая, върни паролите за TikTok



Ако предизборната акция малко стартира да ви доскучава с редуващите се изявленията на политици и диспути по малките екрани, дано да обърна вниманието ви към един същински политически конфликт, който се разиграва сега - този сред Мая Манолова и Михаил Миков. Драмата не е за това кой ще получи по-голяма електорална поддръжка и ще успее да влезе в следвщаия парламент. Спорът е от напълно друго естество - за " откраднати " пароли в Instagram и TikTok.

Кандидат-депутатът от " Левицата " Михаил Миков употребява националния ефир, с цел да насочи дълбоковажен апел към досегашната си съпартийничка Мая Манолова - " да вземе да върне паролите за Instagram и за TikTok, тъй като ги завлече ". По думите на политика това били " селски номера " и към този момент от няколко дни " гонил " някогашния омбудсман по този въпрос.

Манолова реши да му отвърне с същински power move - посредством мийм. От персоналния си профил в TikTok - чиято ключова дума наподобява също помни, тя наречете обстановката " От мястото на престъплението: МаяМи " и написа " де да бях хакер, само че не съм ".

А след това някои споделят, че предизборните акции били скучни.

Награда " Букър " - само че този път не за Георги Господинов



Още си припомням миналогодишната еуфория към " Времеубежище " и оценката му с " Букър ". Тогава Георги Господинов стана първият българин, спечелил влиятелната премия. Напълно целесъобразно всички не спиреха да приказват за този триумф. В продължение на месеци книжарниците у нас излагаха романа му на най-видимите места, а в групите в обществените мрежи всички се изреждаха да дават мнението си за книгата - както подопава с леко еднотипни Фейсбук постове.

Тази година церемонията мина без българска номинация в дългия или в късия лист, само че в случай че в действителност претендираме, че се интересуваме от литература и по-конкретно от смисъла на премиите " Букър " - то съгласно мен би трябвало да обърнем внимание на тазгодишния победител.

За първи път оценката се присъди на немска писателка. Джени Ерпенбек и преводачът ѝ Михаел Хофман бяха награди за романа " Кайрос " (Kairos), който наблюдава разрушителната любовна връзка сред 19-годишна студентка и 50-годишен женен мъж, които се срещат в рейс в Източен Берлин през 1986 година

Връзката им се трансформира в въплъщение на " съкрушения идеализъм " на Германската демократична република и в последна сметка " разпадането на цялата политическа система ".

Темите от интервала на Студената война в никакъв случай не са спирали да са настоящи, а за мен и забавни. Критиците възхваляват " Кайрос " поради комплицираните въпроси, които повдига за свободата, лоялността, любовта и властта.

Книгата към момента не е издадена на български език, само че има издания на немски, британски, испански, датски и още други езици.

" Totally Spies " се завръща

 Totally Spies! - YouTube

Ако има една присъща линия, по която се усещам най-вече обвързван с останалите мои връстници от поколението Z - то може би това е дребната ни обсесия по предишното. И макар че тъкмо доскоро загатнах Студената война, нямам поради това минало. А нашето, изживяно минало.

Една част от тези мемоари са свързани със сериалите и анимационните филмчета, с които сме израснали. В последните години става извънредно известно редица продуцентски компании " да съживяват " остарели сериали от предишното. През 2021 година се появи продължението на " iCarly ". В момента Disney приготвя такова и на " Магьосниците от Уейвърли Плейс ".

Сега идва ред и на нещо от по-по-миналото - анимацията " Totally Spies ". След близо 10-годишна пауза тя се завръща с нов седми сезон, като премиерата му се състоя единствено преди седмица. Създателите на продукцията настояват, че това не е reboot, а просто нов сезон с обичаните ни героини Сам, Алекс и Кловер. Само където наподобява навръх reboot. Почти всичко е променено - от мелодията в началните надписи до други герои и напълно нов анимационен жанр, който доста консуматори в обществените мрежи намират за чудноват и несъответствуващ.

Въпреки миналите 10 години героините наподобяват по-малки, в сравнение с по-възрастни. Не е ясно и към кого тъкмо е таргетиран новия сезон - към остарялата му публика или към идващото потомство Алфа? Всичко това се оказа много объркващо за Gen Z, които желаеме да се свържем с неща от предишното - само че сякаш не сме привикнали да отстъпваме пред такива промени.

Мис " вътрешна хубост "

Своеобразното ни странствуване тази седмица завършва в Белгия, където се организира едно малко по-различно съревнование за женска хубост. Вместо познатите beauty надпревари с правилник за чаровна усмивка и секси тяло по бикини, състезанието " Топ дами " се концентрира върху вътрешната хубост на участничките и позитивния имидж на тялото.

В конкуренцията вземат участие към 5000 дами на възраст сред 23 и 64 години. Те приключват 9-месечна стратегия по " самооткриване и последователност ". А от тази огромна група единствено 60 кандатски не престават да се борят за купата.

Участието е непринудено за всички дами, които биват оценени не по външни черти, а по повод и личностно развиване.

Определено светът има потребност от такива образци, които се пробват да разчупят към този момент открити стандарти в сходни сфери. Помислете си да вземем за пример по какъв начин би изглеждал предаване като " Ергенът " в България, в случай че всички участнички трябваше да преминат първо през 9-месечна стратегия за осъзнатост, а по-късно бяха съдени само по вътрешната си хубост. Колко биха били победителките тогава?

* Поколение Z са родените сред 1997 година и 2012 година, други източници показват и малко по-широк диапазон: 1995 година - 2015 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР