Режисьорът Морган Спърлок е починал на 53-годишна възраст след боледуване

...
Режисьорът Морган Спърлок е починал на 53-годишна възраст след боледуване
Коментари Харесай

Почина създателят на Super Size Me: Човекът, който показа как бързата храна разболява

Режисьорът Морган Спърлок е умрял на 53-годишна възраст след боледуване от рак.

Спърлок стана прочут като основател на кино лентата " Super Size Me ", за който беше номиниран с " Оскар " за документалистика през 2005 година

Той се трансформира в едно от най-силните предизвестия за вредите, които бързото хранене нанася на човешкото здраве.

В него Спърлок показваше по какъв начин физическото и психическото му положение последователно се трансформира, до момента в който се подлага на 30-дневна диета с бургери, пържени картофи, десерти и питиета от McDonald`s.

Експериментът се случва под наблюдението на трима лекари и експерт по хранене.

Спърлок се храни три пъти дневно в McDonald`s - режим, който значително американци са трансформирали във ежедневие. Задачата му е да опита всички артикули, които веригата за бързо хранене предлага в менюто си в границите на един месец.

Когато касиерите го питат дали би желал да получи двойна порция или " Super Size " разновидността на всяко ядене, той би трябвало да удостоверява - такива са разпоредбите, които самичък си дефинира.

За 30 дни той качва 12 кг, като в края на интервала влиза в категорията на клинично затлъстяване. Нивото на холестерола му се подвига съществено, а черният му дроб е " на пастет ", както споделя лекарят му - вреди, сравними с тези на черния дроб на пияч след запой.

Собственият организъм на Спърлок отхвърля да одобри това претоварване, като го кара да повръща мазната и сладка храна.



Ако надебеляването след преяждане с fast food e предсказуемо - по-интересният резултат, който филмът на Спърлок демонстрира, е върху психическото му здраве.

Оказва се, че високите равнища на модифицирана захар, наситени мазнини и храни, подложени на многократна обработка, може да доведат човек до депресивни положения и даже до намаление на половите качества.

Години по-късно Морган Спърлок разкрива, че страда от алкохолизъм, а вредите върху черния му дроб може да са били отчасти повлияни от пиенето му.

Все отново при започване на опита той тежи 84 кг с показател на телесна маса от 23,2, което е в границите на здравословната норма. Само за няколко дни на McDonald`s диета показателят се усилва на 25,5, в зоната на затлъстяването. На финала на едномесечния интервал към този момент е 30.

Филмът стана международен шлагер, като принуди McDonald`s да приключи предлагането на свръхголеми порции в менюто си.

" Хората ме питат дали храната е станала по-здравословна след кино лентата. Аз им давам отговор, че най-малко маркетингът към този момент е ", споделя Спърлок във връзка смяната, която " Super Size Me " провокира.

Кариерата му в по-късните години обаче не съумява да повтори този триумф.

През 2017 година Спърлок се отдръпва от компанията си за кино произвеждане по време на #MeToo, като споделя, че има лична предистория на полов тормоз.

Самият той е бил насилван като дете и младеж, а години по-късно в колежа е имал контакт с момиче, което го е обвинило в обезчестяване. Спърлок е платил и на своя някогашна асистентка, с цел да не го съди за непристойни полови мнения.

След саморазкритията му Sundance отхвърлят да излъчат продължението на " Super Size Me ", a компанията му губи бизнеса си.

" Реших, че просто би трябвало да го призная, да поема отговорността. Смятах, че някои хора ще се разстроят. Смятах, че някои неща може да отминат. Никога не съм си представял, че ще последва тотално заличаване на всичко. В рамките на 8 дни цялата ни компания беше унищожена ", споделя той две години по-късно.

Братът на Морган Спърлок - Крейг - го разказва като " същински креативен талант и специфичен човек ".

Режисьорът е умрял в Ню Йорк, заобиколен от фамилията и приятелите си.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР