Раждането на количките за пазаруване в началото на 20-и век

...
Раждането на количките за пазаруване в началото на 20-и век
Коментари Харесай

Как се раждат количките за пазаруване и защо хората не ги харесвали?

Раждането на количките за извършване на покупки при започване на 20-и век оказва помощ за настъпването на една епоха на всеобщо ползване и дава опция на питателните магазини и на марките да разширят своите артикули, без клиентите да се тормозят за това по какъв начин ще пренесат нещата си до колата.

За да притеглят вниманието на клиентите и да подтикват техните сетива, до момента в който бутат колички из магазина, марките стартират да слага анимационни герои върху кутии, да употребяват ярки опаковки и закачливи лога.

Количките също по този начин подтикват възхода на импулсивното извършване на покупки, споделя пред CNN Business Андрю Уорнс, учител по Американска литература в Университета на Лийдс.

"Количката за извършване на покупки е това, което разреши бързото прехвръкване от предмет на предмет, " споделя Уорнс.

В началото обаче купувачите били внимателни с количките за извършване на покупки, за огромна изненада на индивида, който е виновен за превръщането им в част от ежедневния живот.

"Смятах, че ще реализира неотложен триумф, " споделя в телевизионно изявление през 1977 година Силван Голдман, притежател на хранителен магазин от Оклахома, който е считан за бащата на актуалната количка за извършване на покупки. "Бях доста въодушевен по отношение на количката за извършване на покупки. "

В първия ден, в който те се появяват в магазините му, Голдман очаквал дълги опашки от хора, които чакат, с цел да ги употребяват. "Имаше хора, които пазариха, само че нито един не използваше количка. "

Жени споделяха: „ Не, бутали сме задоволително бебешки колички, няма да бутаме колички и в магазините, " споделя Голдман. Мъжете пък считали, че бутайки количка ще наподобяват слаби.

"Мъже пък споделяха: 'С моите огромни ръце аз мога да нося кошниците си, няма да блъскам едно от тези неща,' " споделя той.

Появата на супермаркетите

Създаването на количките за извършване на покупки се случва в интервал, в Съединени американски щати се повяват супермаркетите.

Преди супермаркетите клиентите посещавали своя квартален магазин, където чиновник подавал продуктите през гишето или пък ги извиквали за доставка.

Супермаркетите на самообслужване, които са създадени за първи път от Piggly Wiggly в Мемфис през 1916 година и разрешавали на клиентите да вземат сами артикули от рафтовете, стартират да заменят този модел.

В идващите десетилетия, когато от ден на ден американци стартират да карат, в нови покрайнини стартират да отварят по-големи супермаркети с паркинги.

Въпреки че потребителите разполагали с коли с багажници и нови хладилници вкъщи, в които да резервират продуктите свежи за по-дълъг интервал от време, те продължавали да пазарят с кошници в магазините и не желаели да се запасяват.

"Започваш самообслужването с кошница, само че когато хората към този момент стартират да карат коли, искаш да купуваш повече, в сравнение с можеш да носиш, " споделя историкът и създател Сюзън Страсър.

Верига хранителни магазини в Тексас предложила колички за извършване на покупки при започване на 20-и век, само че те не набират известност, частично тъй като кошниците били считани за аристократични.

"Имало някакъв тип стеснение клиентите да бъдат молени да бутат колички из магазините, " споделя Уорнс.

Сгъваем стол на колела

Голдман, който е пионер в областта на супермаркетите в Оклахома с веригите Standard Food Markets и Humpty Dumpty, забелязал, че клиентите стопират да пазарят, откакто кошницата им се изпълни или стане прекомерно тежка.

Първото му решение било чиновници на магазина да оферират втора кошница на клиентите и да задържат цялостната на касата.

През 1936 година обаче на Голдман му хрумва концепцията за количка. С помощта на занаятчия той прикрепва колела към сгъваем стол и поставя кошница от горната страна.

Той също по този начин считал, че предлагането на количка на клиентите ще ги накара да пазарят повече, което пък ще усили продажбите на компанията.

Голдман основава Folding Basket Carrier Co. (която през днешния ден носи името Unarco и отчасти е благосъстоятелност на Berkshire Hathaway) и пуска публикация в локален вестник, уведомявайки клиентите за своето откритие.

"Можете ли да си визиите по какъв начин обикаляте необятен супермаркет, без да ви се постанова да носите тежка пазарска кошница в ръка? " се споделя в рекламата.

Първоначално обаче ползващите количките за извършване на покупки били малко на брой.

За да убеди клиентите да ги употребяват, Голдман наемал хора, които обикалят из магазините с колички за извършване на покупки и ги пълнят.

Клиентите почнали да следват образеца на тези подставени лица и не след дълго всички магазини на Голдман към този момент били оборудвани с колички. Скоро по-късно той почнал да продава колички на други супермаркети на цена от 6 или 7 $.

Мениджърите на магазини в началото не желаели да купуват количките, тъй като се тормозили, че децата ще ги повреждат или ще се стига до злополуки.

Голдман облекчава тези страхове, като прави промоционални клипчета, в които показва верния метод за потреблението на количките за извършване на покупки. Няколко години по-късно той показва количка за извършване на покупки с място за сядане за дете.

Няй-голямата смяна в количката за извършване на покупки идва през 1946 година, когато Орла Уотсън от Канзас Сити патентова "телескопичната количка ", което разрешава скупчването им една зад друга, с което се облекчава казусът със съхранението.

Според Уотсън всяка от новите колички заемала място колкото една пета от сгъващите се колички на Голдман.

Голдман реагира, като патентова лична версия, наречена Nest Kart.

Голдман и Уотсън даже стигат до правосъдна борба поради патента, само че в последна сметка подписват съглашение, според което Голдман има правото да лицензира телескопичната версия на количката за извършване на покупки.

Напускането на магазина

Основният дизайн на количката за извършване на покупки не се е трансформирал доста оттогава. През 60-те години са добавени колани към местата за сядане на деца, макар че това не предотвратява хилядите произшествия с колички за извършване на покупки с деца всяка година.

"Трудно е количката да бъде усъвършенствана като дизайн, " споделя Уорнс. "Металът е резистентен. Мястото за сядане на дете е брилянтно решение за извършване на покупки с малко дете. Количките могат да влизат една в друга, тъй че се транспортират елементарно ".

Вероятно най-голямото развиване при количките за извършване на покупки на по-късен стадий и това по какъв начин се озовават отвън магазините.



Снимка: Pixabay.com

Колички за извършване на покупки постоянно били откривани в задни улички, реки и гори, което предиздвикало законодателите в страната да стартират да постановат регулации и санкции на фирмите, чиито колички са се отклонили от магазините им. По въпроса има написана даже книга, в която се разказват всички странни места, на които са откривани колички за извършване на покупки.

Количките се появяват като лога на уеб сайтове за електронна търговия и даже в творба на уличния актьор Банкси.

Количките също по този начин се трансформират в знак на градската среда и бедността, като постоянно са употребявани от бездомници, които съхранява и транспортират движимостите си с тях.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР