Древен бронзов бюст на римския император Калигула беше изгубен почти

...
Древен бронзов бюст на римския император Калигула беше изгубен почти
Коментари Харесай

Откриха бюста на Калигула, изгубен от 200 г.: в очите му се вижда лудост

Древен бронзов бюст на римския император Калигула беше загубен съвсем 200 години, откакто беше открит в пепелта на Везувий.

Високият 12 см бюст в началото е открит по време на разкопки в Херкулан, римски град, който е бил погубен от скандалното изригване на Везувий през 79 година сл. Хр. Експертите допускат, че бюстът на Калигула е излят малко преди или след гибелта на римския император, преди към 2 хиляди години.

Бюстът изобразява Калигула с високо чело, тънки устни и дребна уста и изпъкнала брадичка. Експертите означават още, че очите на скулптурата безпогрешно предават лудостта на римския император.
 Калигула Бюст на римския император Калигула Снимка: Strawberry Hill
Калигула е третият представител на Юлиево-Клавдиевата династия, който е прочут с буйния си метод на живот и блудничество. Той е погубен през 41 година сл. Хр. от най-близки съратници вследствие на дворцовия прелом.

" Откриването на бюста на Калигула е вълнуващо събитие. Всеки предмет, който успеем да намерим, ни оказва помощ да разберем по-добре тайния им живот ", споделя историкът от Оксфордския университет Силвия Даволи, която съумява да преоткрие бюста, пише Daily Mail.
 Калигула, римски император Лудостта се вижда в очите на римския император Снимка: Strawberry Hill
Въпреки че към момента не е известно по кое време е излят бюстът, учените знаят, че това е първият от обектите, открити в Херкулан през 17 век.

След това бюстът на Калигула от 18 век е показан на известния британски публицист и политик Хорас Уолпол.

Известно е, че Уолпол се възхищава на изразителността на лицето на Калигула. Според него императорът е бил хванат " при започване на своята полуда ".

Уолпол държеше бюста на Калигула, сходно на другите си съкровища, в къщата си Strawberry Hill.

След гибелта му бюстът остава известно време в фамилията на Уолпол и по-късно е препродаден на колекционери. След това следите на скъпата находка се губят съвсем 200 години.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР