Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви, че не разбира решението

...
Президентът на Хърватия Зоран Миланович заяви, че не разбира решението
Коментари Харесай

Хърватия: Не разбираме решението на Белград да купи китайска противоракетна система

Президентът на Хърватия Зоран Миланович съобщи, че не схваща решението на Белград да купи китайска противоракетна система, защото никой не желае да атакува Сърбия, съобщи организация Хина.

" Не ги съдя - виждам ги и се чудя ", сподели Миланович пред публицисти в Риека, запитан за доставената наскоро в Сърбия китайска противоракетна система.

Това е работа на Сърбия, става дума за нейни пари и решения, сподели той.

" Хърватия няма да ги нападне. Америка няма да ги нападне. Ако ги нападне, това няма да им помогне. Пак могат да смъкват два самолета и да са горди с това, само че войни не се печелят по този начин ", сподели Миланович.

Той подсети, че Сърбия не е член на НАТО и не желае да бъде, само че " ненадейно остана без настойник ".

" Това е травматично пробуждане, евентуално махмурлук, в този момент купуват някакви китайски системи, които евентуално са копие на съветски системи, евентуално по-слаби, само че си мисля - защо са им, това е неясно ", сподели хърватският президент.

Той прикани Сърбия да избере страна, на която да застане.

Миналия уикенд в Сърбия дойде доставка на комплицирана китайска противовъздушна система. Медии и военни специалисти оповестиха, че шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград рано в събота, като се счита, че са доставили ракетни системи земя-въздух HQ-22 за сръбската войска.

През 2020 година американски представители предизвестиха Белград да не купува противоракетни системи HQ-22, като споделиха, че в случай че желае да се причисли към Европейски Съюз и другите западни страни, Сърбия би трябвало да съгласува военната си екипировка със западните стандарти.

" Сърбия би трябвало да реши, само че е доста ясно къде принадлежи ", добави Миланович.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР