Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ)

...
Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ)
Коментари Харесай

Удостоверено е съответствието на машините за гласуване на вота 2 в 1

М инистерството на електронното ръководство (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха сходството на техническите устройства за машинно гласоподаване. Докладът за оценяване на сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване с условията на Изборния кодекс и техническата спецификация, както и решението за засвидетелствуване са изпратени в Централната изборна комисия (ЦИК). Това оповестиха от пресцентъра на МЕУ.

По-рано през днешния ден ЦИК извърши довереното създаване на софтуера, който ще бъде конфигуриран на машините за гласоподаване за идните на 9 юни избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители. Изграждането бе осъществено в следена среда, предоставена от МЕУ. По време на процедурата участваха и представители на партии, обединения и неправителствени организации. Процесът се наблюдаваше и от експерти на Държавна организация „ Национална сигурност “ и бе излъчен онлайн в зала „ Партер “ на МЕУ.

Генерираният хеш код, който ще се изписва на контролната квитанция на машината и на всяка бюлетина, е: 4F 0B E0 3E E8 44 FD CF 48 9D 56 D7 BC 7C 49 6B 1B E0 9D A7 17 D1 6C 4C 3D 95 DB BE 24 F1 D4 71, прибавиха от министерството. 

Решението за засвидетелствуване на машините за гласоподаване и отчетът са оповестени на формалната интернет страница на МЕУ.

 

Припомняме, че през днешния ден е крайният период за подаване на заявки за гласоподаване по сегашен адрес, както и с преносима кутия за хора с увреждания за вота " две в едно ". Заявлението за гласоподаване по сегашен адрес може да бъде подадено и по електронен път през интернет страницата на Главна дирекция ГРАО в Министерството на районното развиване и благоустройството: https://regna.grao.bg/.

* Във видеото:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР