Посещението на годишното поклонение в концлагера Белене“ на остров Персин

...
Посещението на годишното поклонение в концлагера Белене“ на остров Персин
Коментари Харесай

Важно: Пътуването за поклонението в лагера „Белене е напълно свободно и безплатно

Посещението на годишното поклонение в концлагера „ Белене “ на остров Персин е изцяло гратис, некомерсиално събитие, освободено от всевъзможни процедури за достъп и хората не би трябвало да се подвеждат от оферти на други организации в интернет за платени турове на мястото на някогашния лагер в деня на тазгодишното събитие – 1 юни 2024 година, заяви уеб сайтът.

До инициативната група за подготовка на годишното честване на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „ Белене “ идната събота – 1 юни 2024 година, от 11,30 часа, на Втори обект на дунавския остров Персин доближи тревожната информация, че на искащи да вземат участие в събитието, които за първи път ще го го посетят, се предлага да заплатят такса от 30 лева на човек за тур и за споразумяване на позволение за влизане на острова.

Това заяви през днешния ден журналистът Христо Христов, изпълнителен шеф на фондация „ Истина и памет “, която е съорганизатор на събитието.

„ От името на Инициативната група бих желал да оповестя, че визитата на годишното поклонение на „ Белене “ 2024 година е изцяло свободно и гратис и не е обвързано с никакви такси или процедури за обезпечаване на достъп до остров Персин и жителите не трябва да се подвеждат от такива оферти в интернет “, съобщи Христов.

„ За обезпечаване на естественото протичане на събитието нашата инициативна група е изпълнила всички условия по Закона за събранията, митингите и митинги по образуване на събитието. Получили сме единодушие за провеждането му от Министерството на правораздаването, от община Белене и работим в тясно съдействие с РПУ-Белене по обезпечаване на сигурността, както и с управлението на пандиза в Белене, което ще сътвори в деня на събитието пропускателен режим през територията на пандиза и понтонния мост до остров Персин, с цел да може участниците гладко да доближат до мястото на събитието на Втори обект “, разясни Христо Христов.

По думите му належащо е хората само да носят документ за идентичност, без който не може да бъдат позволени.

„ Като основатели на събитието ние изрично се разграничаваме от организации, които посредством свои платформи в интернет оферират посещаване на мястото на някогашния лагер „ Белене “ против възнаграждение и не споделяме визията някогашният лагер да се показва като туристически обект за обиколки вместо като място за памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим, каквото е то “, акцентира Христо Христов.

„ Намираме за светотатство да се желаят пари за посещаване на лагера в деня на годишното поклонение от искащите да го посетят и да се затаява информацията, че то е гратис и освободено от всевъзможни процедури за достъп, като по този метод жителите се подвеждат “, акцентира журналистът, който е част от инициативната група за образуване на събитието на 1 юни на остров Персин.

„ Ние сме оповестили обществено, само че употребявам случая още веднъж да повторя, че работим изцяло непринудено и безплатно, и никой не получава хонорар или заплащане под каквато и да е друга форма. Нещо повече влагаме персонални средства с една единствена цел – поклонението да го има, откакто допреди една година нямаше кой да го провежда “, безапелационен е Христо Христов.

„ Ние разчитаме на доброволна дарителска акция, със средствата от която покриваме направените разноски при цялостна отчетност и обществена бистрота, нещо което направихме за първи път предходната година, ще го създадем и тази, тъй като за нас паметта към жертвите на „ Белене “ не е бизнес или комерсиално начинание, а идея “, изясни Христов.

Той означи, че като уредници на събитието са обезпечили безвъзмезден транспорт на хората до Втори обект, които няма да влизат на острова със личен превоз.

Осигурени са безвъзмездна минерална вода и айран на Втори обект до изчерпването им, а също по този начин и безвъзмездни осведомителни материали (брошура) за жертвите на лагера „ Белене “, неговото действие през другите интервали и като място за възпоменание след краха на комунистическия режим.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР