Много се изтощиха хората от политиката в България – 6-ти

...
Много се изтощиха хората от политиката в България – 6-ти
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: БСП е единствената партия, която не се е коалирала с мафията

" Много се изтощиха хората от политиката в България – 6-ти подред избори за 2 години и от време на време това е объркващо. Какво да приказваме за резултати в случай, че даже държавно управление не може да се сътвори стабилно. Хората не виждат резултати, проблемите не се вземат решение. Фактът е, че Европейски Съюз би трябвало да бъде Съюз за хората, а не на бюрокрацията и лобистките ползи. Хората нямат чувството, че там се вземат решение въпроси, които са в техен интерес. " Това съобщи лидерът на евролистата на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в ефира на Дарик.
Според него казусът със обществените неравенства не е единствено на Европейски Съюз, само че и на България. " Когато няма разговор и еднопосочност в дейностите на европейско и национално ниво, нищо не се получава. Тук е и казусът на десните държавни управления и съответно на ГЕРБ. Техният фокус беше непременно да усвоят европейските пари, без да се интересуват от резултата. Всичко това несъмнено се отразява на отношението на хората, тъй като европейските средства в съзнанието им се свързват с корупция. Освен това на процедура европейската тематика съвсем не присъстваше в Народното събрание в последната година. Премиерът Денков нито един път не пристигна да ни осведоми какво следва да се взема решение на равнище Европейски Съюз, каквато е практиката. Когато европейските тематики отсъстват – тогава и хората не могат да се ориентират. Реално изборите за български парламент са също толкоз значими. Много постоянно тук се загатва изразът, че те там в Брюксел са решили нещо. Но в Съвета на Европейски Съюз вземат участие българските министри. Решенията наедно с Европарламента ги взима Съветът. Всъщност от изборите за Народно заседание на 9-ти юни зависи кои ще са министрите и каква политика ще отстояват там. Зависи и кой ще бъде идващият български еврокомисар ", добави той.
" Има записи и записи “, отговори Вигенин на въпрос на водещия. „ Не може всичко да е под общ знаменател. Например записът с Политическа партия от лятото на предходната година не беше от службите, само че даде бистрота за връзката в партията им. Тогава на всички ни светна лампичката, само че не знаехме, че този всекидневен проект ще бъде по този начин поредно изпълняван във времето, а формалният остана неосъществен. В значително от тези случаи в една съответно функционираща правосъдна система и една ефикасна прокуратура, която пази публичния интерес, до присъди би трябвало да може да се стигне. Такъв вид записи посочват закононарушение, което не може да се потвърди със записа, само че в случай че се ангажира прокуратурата, може да стигне до сърцевината на действието. Но прокуратурата беше и продължава да е следена политически, а след конституционните промени този надзор щ есе ускори ", разяснява Вигенин за изтеклите записи и компроматните войни.
Социалистът бе безапелационен, че в случай че приказваме за евентуално присъединяване във властта – в политиката има ясни правила, които Българска социалистическа партия е следвала. " Ако прекрачим тези правила в този момент, това би означавало, че всички старания, борби и загуби са били напразни. Ние не може да се прегърнем със задкулисието. Някои си мислиха, че ще създадат смяна като включат в процеса тези, които би трябвало да бъдат отстранени. В момента, в случай че някой може въобще да въплъщава смяната, това е Българска социалистическа партия ", добави лидерът на социалистическата евролиста.
Според него има неща, които хората слагат и които наподобяват доста местни, само че не са единствено въпроси на локалната власт, тъй като никоя община не може да ги реши сама. " Освен инфраструктурата, такива са и целият кръг от въпроси свързани с демографската политика. Нужен ни е комплекс от ограничения, които да върнат хората, да се раждат повече деца и младежите да са свободни и сигурни да основават фамилии и да отглеждат децата си тук в България. Другата значима тематика е обвързвана със опазването на здравето, достъпът до медикаменти, дефицитът на лекари и медицински личен състав, който се надяваме да решем с общи ограничения на европейско и национално ниво. Също и тематиката за образованието, тъй като всички схващат, че през положителното обучение минава решаването на доста други проблеми. “
Ние изрично отхвърляме концепцията в Европейски Съюз да се взимат решенията с квалифицирано болшинство, тъй като по този начин може някой макар нашата воля да ни ангажира ", безапелационен бе той.
" Корупцията като че ли се възстановява, други тематики я изместиха. Промени се Конституцията по един възмутителен метод, който докара до това, че в случай че Конституционният съд остави тази промяна, ще има основа за безспорна корист с Прокуратурата. С измененията тя става напълно политически подвластна. Как тя ще проверява тези, които са избрали Прокурорския съвет и основния прокурор? Тези сценки са за наивници, само че към момента има късмет да не се случи. Корупцията остава основен проблем за България и до момента в който не преодолеем това, до момента в който не разберем, че тя  буквално убива – няма да можем да се развиваме със скоростта, с която желаеме. Защото вероятността за страната минава през елиминирането на корупцията. А това значи в ръководството да влязат хора, които са се потвърдили през годините като съперници на корупционния модел на ръководство. Българска социалистическа партия е една от тези партии. Ние не сме се коалирали с мафията и не сме обслужвали дълбоката страна, както други. Ние отстоявахме всекидневно това, което сме дали обещание на хората. Затова дано жителите преценят, не всички са идентични. Ако се гласоподава всеобщо, купеният с „ кеш “ избор ще има доста по-малка тежест и по този начин по-лесно ще се освободим от сенчестия метод на правене на политика. Една от партиите, които могат да подсигуряват това и за които може да се гласоподава, е Българска социалистическа партия с номер 24 “, сподели в умозаключение Кристиан Вигенин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР