Иновативен метод замества тежки коремни операции. Той е животоспасяващ за

...
Иновативен метод замества тежки коремни операции. Той е животоспасяващ за
Коментари Харесай

Нов метод у нас измества сложните коремни операции

Иновативен способ замества тежки коремни интервенции. Той е животоспасяващ за пациенти с киста на панкреаса, която се образува след инфектиране. Гастроентеролозите в България, които ползват щадящото лекуване са броят на пръстите на едната ръка, споделя Българска национална телевизия.

38-годишният Ивайло Иванов е с хронично инфектиране на панкреаса. Преди 3 години получава тежка рецесия.

" Припаднах на земята от болежка. Тя е доста мощна тази болежка в цялото тяло. Известно време лежах не можех да се движа от болежка. Вкъщи стана първият път ", описа Ивайло Иванов.

В Ямболската болница съумяват да оказват помощ на Ивайло. Миналата година още веднъж получава рецесия - този път болката го пронизва, до момента в който кара мотоциклет на автомагистралата край Сливен.

" Аз просто усетих. То почва да те избива една студена пот, почва да ти прилошава едно такова. Спрях, споделих на момчетата, че няма да станат нещата - да викат кола за спешна помощ ", сподели Ивайло Иванов.
След втората рецесия с месеци в стомаха му се събира течност, която се усилва последователно и прилича киста.

" Уж вървя да се церя, пък те се усложняват нещата ", добавя Ивайло.

Той идва в незабавното поделение на болница " Лозенец " с болки в корема, 40 градуса температура, ниско кръвно и възпалена псевдокиста.

" Тази гной лека бавно беше почнала да влиза в кръвта на пациента, в кръвообращението. И се получава едно отравяне на кръвта, което е към този момент животозастрашаващо, на където той се беше запътил. И до броени часове пациентът умира ", изясни доктор Борис Крумов - гастроентеролог, УМБАЛ " Лозенец ".

Доктор Крумов е измежду дребното гастроентеролози в България, които вместо с интервенция, могат да отстранят псевдокиста с новаторски щадящ способ.



" Той е по-модерен способ, който се прави под рентгенов, ендоскопски и ехографски надзор. През стомаха се влиза в самата киста със специфична игла ", сподели доктор Борис Крумов - гастроентеролог, УМБАЛ " Лозенец ".

Целта е да се пробие път за стент, посредством който течността от кистата да минава към стомаха. В случая на Ивайло са сложени 2 протези. Едната е извадена, откакто за часове от тялото му е източена над един литър гной.

" Температурата изчезна след дренажа на кистата. Пациентът към този момент беше с обикновено кръвно налягане, без болки. Същата вечер не можах да дремя от наслада ", показа доктор Борис Крумов - гастроентеролог, УМБАЛ " Лозенец ".

Вторият стент ще бъде изваден след време. Доктор Крумов изяснява, че инфектирани псевдокисти на панкреаса при младежи са необичайност. У нас е имало още два такива случая. А Ивайло приканва да имаме вяра на лекарите.

" Като отидете на лекар и вие го гледате като Господ. Очаквате да ви избави. И той това направи ", сподели Ивайло Иванов.

За да се защищити от рецесии в бъдеще, Ивайло би трябвало да съблюдава строга диета, да не пуши и да не пие алкохол.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР