През последните години бирата устойчиво се налага като най-често консумирана

...
През последните години бирата устойчиво се налага като най-често консумирана
Коментари Харесай

Производството на бира набира скорост

През последните години бирата стабилно се постанова като най-често употребявана и желана напитка след минералните и трапезните води. В България има шест огромни компании за произвеждане на питие, които имат натоварен капиталов развой в дълготрайни материални активи, като в същото време заплащането на труда е на високо равнище.

По данни на Национален осигурителен институт в тази промишленост за последните 15 година междинният застрахователен приход е измежду първите седем най-високи за страната. Това е единствената промишленост, в която браншовият групов трудов контракт е публикуван с министерска заповед върху всички производители на питие в България, включително и микропивоварните – 27 на брой, от които към 15 са непрекъснато настоящи. Бирената просвета у нас към този момент е мощно развита и това се поддържа от обстоятелството, че българските пивовари са с най-висока известност в Европейски Съюз съгласно без значение европейско проучване, обобщава Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Капиталовите вложения в пивоварния отрасъл доближиха рекордните 66 млн. лева за 2022 година, а за 2021 година по време на пандемията
вложенията
възлизат на над 40 млн. лева Повечето от тях са за зелени нововъведения, регистрират от СПБ. Производителите на бира са приели като собствен приоритет да влагат във  възобновими енергийни източници –  слънчеви панели, създаване на фотоволтаични паркове, индустриално и логистично съоръжение от най-ново потомство. Анализите демонстрират, че всички пивоварни компании, които са подхванали инвестиции в нововъведения за усъвършенстване на ръководството и потреблението на ресурсите, покачват продуктивността на труда, имат по-добро показване на пазара и по-висока известност.

И през 2022 година секторът е със сериозен принос за стопанската система на страната. Пивоварната промишленост обезпечава работна
претовареност
за  близо 25 000 души. От тях  2150 - или  9%, са непосредствено работещите в бирените компании, 32% са във веригата на доставките и 59% в търговията, заведенията и туризма. Средният застрахователен приход на заетите в икономическа активност,,Производство на питие и малц “ е повишен с над 20% по отношение на 2021 година

Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 млн. лева доходи за националния бюджет.  В доклада на Агенция „ Митници “ за 2022 година е посочено, че постъпленията от данък за бира имат растеж от 3.4% по отношение на събраните доходи през 2021 година Добавената стойност на промишлеността се пресмята на 540 млн. лева

Членуващите в СПБ седем бирени компании общо създават 99% от пивото в страната. Това значи, че съвсем всяка изпита у нас бира е дело на българските пивовари. През 2022 година
продажбите на питие
в България доближават 5 230 000 хектолитра. От тези количества делът в стъклени бутилки  е 21%, в РЕТ бутилки – 50%, в кенове – 25% и в кегове – 4%.  Износът на сектора е ориентиран най-вече към българските диаспори в Испания, Германия, Белгия, Румъния.

Традиционно лагер бирата, позната като светлото питие, вид Pils, е с най-голям пазарен дял от 93-95%. В индустриалното портфолио всяка година има динамичност, като през 2022 година в страната се създават над 200 разнообразни марки и асортименти бира. Маркетинговите проучвания демонстрират, че за избора на българския фен на пивото най-важни са усетът и ароматът на напитката, стилът бира, а едвам по-късно се подреждат цената и марката.
Световна наклонност
напоследък е развиването на доста дребни и микропивоварни. Тъй като количествата, които те създават са дребни, това им разрешава да опитват с прибавяне на билки, плодове, високо охмеляване, дрожди за горна ферментация. „ Това доста разшири асортиментната листа на българските пивовари “, твърди Ивана Радомирова. Също по този начин продължава развиването на продуктовото портфолио на фирмите, следи се напредък на сегмента на премиалните марки - най-много в столицата и огромните градове. Друга наклонност е намаляването на бирата в пластмасови бутилки за сметка на кеновете. За поредна година от ден на ден
нараства потреблението
на безалкохолните бири – тренд, присъщ за всички европейски страни. Тази наклонност се обуславя от устрема към деен и здравословен метод на живот, изключително измежду по-младите консуматори на възраст 18-30 години. Те все по-често избират питиета с по-ниско или нулево наличие на алкохол, тъй като им носят ободряване на всички места и когато и да е. По данни на СПБ през 2022 година в България са изпити 5 570 000 литра безалкохолна бира.

Биреният отрасъл се отличава с висока конкурентоспособност и динамично развиване, без значение дали това са огромни, дребни или междинни предприятия с разнообразни бизнес благоприятни условия.,,Силната конкуренция е
в интерес на потребителите
защото обезпечава бистрота и безкомпромисност във връзка с качествените характерности на бирената категория и е мотор за цялостното развиване на сектора. “, твърди Ивана Радомирова. Според нея това е и най-големият тласък пивоварите да вкарват новаторски решения във всички посоки на активността си, да развиват своето портфолио и да реализират резистентност, с цел да отговорят на упованията на потребителите и да се оправят с спешните провокации през последните три години. От СПБ подчертават, че всички пивоварни компании са обществено виновни и в обитаемоте места, на чиято територия се намират, имат голям брой начинания, свързани с екологията и с възстановяване качеството на живот на локалните общности.



Ивана Радомирова (в средата) има вяра, че производството на бира има положителни вероятности в България
Кампанията „ Върни ме “
В Европейския съюз през 2021 година са рециклирани към 74% от стъклените бутилки за бира, което е голямо достижение. Това значи, че  почти 11.6 милиарда стъклени бутилки  са модифицирани и употребявани наново. През последните години в България общо са рециклирани 83% от стъклените опаковки. През 2022 година на пазара у нас са пуснати към 33.5 милиона стъклени бирени бутилки за многократна приложимост с общо тегло над 11 650 тона. Оползотворяването на опаковките ще продължи да нараства и по този начин кръговата стопанска система ще се развива от спестените запаси.

Инициативата „ Върни ме “ на фирмите от СПБ е част от непрекъснатата грижа и отговорност на промишлеността към опазването на природата. Кампанията за връщане на оборотните стъклени бутилки от бира е към този момент в ход и има дълготрайни упоритости. През тази година тя ще се организира в над 10 000 търговски обекта в цяла България. Всеки от тези обекти би трябвало да има на витрината си стикер със знака „ Върни ме “, който ще служи като ориентир за потребителите къде и по какъв начин може да върнат стъклените си бутилки от бира. Целта е да се увеличи събираемостта на стъклените бутилки, годни да се употребяват неведнъж в индустриалния развой. Повторната им приложимост икономисва въглеродни излъчвания, запаси и сила, което спомага за опазването на околната среда. „ С самодейността се връщаме към положителната остаряла процедура да връщаме празните бирени бутилки за многократна приложимост и в дребните квартални бакалии “, разясняват от СПБ.

Върнатите още веднъж в индустриалния развой бутилки минават през разчистване и стерилизация, прави се разбор на стъклото, преди още веднъж да бъдат напълнени.,,На всеки стадий от бутилирането индикаторите на бутилките доста строго се наблюдават, с цел да се дефинира равнището на устойчивост и качества на стъклото. При вярно предпазване стъклените бутилки резервират свежестта, аромата и усета на бирата за дълъг интервал от време и се смятат за класика в бирената просвета “, означи технологът Атанас Атанасов, специалист с интернационален опит в производството на питие. В акцията вземат участие единствено оборотни стъклени бутилки от бира, които на етикета си са обозначени със знака на акцията „ Върни ме “. Бутилките за еднократна приложимост не вземат участие в акцията. Те следва да се изхвърлят в контейнерите за разделно събиране на стъкло, с цел да бъдат рециклирани.

,,С акцията „ Върни ме “ се предизвикват практиките на кръговата стопанска система и въвеждането на системи за връщане на амбалажа, наричани,,депозитни системи “, или DRS “, прецизира Ивана Радомирова. Европейският парламент преглежда нов Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки, съгласно който до 2030 година най-малко 10% от пусканите на пазара опаковки за бира би трябвало да са за многократна приложимост. Общо за всички типове стъклени бутилки следва да се реализира 75% преработване, а във всяка опаковка би трябвало да се влага рециклиран материал. Предвижда се депозитните системи за назад изкупуване на опаковки от бира, безалкохолни питиета и бутилирани води също да станат наложителни.
Българските пивовари са с най-висока известност в Европейски Съюз
Близо 90% от българите дават най-голям рейтинг на бирения отрасъл в страната. За тази висока оценка от значително значение са дейностите на бирените компании като виновни работодатели и производители, високото качество на продукта и дейните начинания на Съюза на пивоварите в България - представителната организация на производителите на бира, малц и хмел в страната и техните снабдители на материали.  Членове на СПБ са пивоварните компании: „ Болярка ВТ “ АД, „ Бритос “ ЕООД, „ Загорка ” АД, „ Каменица “ АД, „ Карлсберг България “ АД, „ Ломско питие “ АД, „ Доровски инвест “ ООД.

Тази браншова организация е единствената в страната, която реализира обща за бранша стратегия за стабилно развиване с акцент върху икономическия напредък, поддръжка за локалните общности, зелени начинания, обществен разговор, виновна консумация, транспарантни връзки. Най-актуалният ангажимент на СПБ е фокусиран върху екологичната резистентност и кръговата стопанска система. На сайта СПБ има,,зелена библиотека " и интерактивен калкулатор, с който всеки може да пресметна по какъв начин с разделното събиране на боклуци от бирени опаковки може позитивно да въздейства върху околната среда.
Екологични факти1 милион години може да остане в природата една стъклена бутилка;1.2 тона вода се икономисват при преработването на 1 звук стъкло;33.5 милиона стъклени бутилки за многократна приложимост са пуснати на пазара в България през предходната година;50 пъти може да се употребява една стъклена бутилка за бира;100% опция за преработване на стъклото;315 кг въглероден двуокис се икономисват при потреблението на 1 звук стъклени бутилки за многократна приложимост.Числата говорят25 хил. души е работната претовареност, която пивоварната индустрия осигурява;66 млн. лева са финансовите вложения на сектора за 2022 г.;350 млн. лева са приходите за националния бюджет от производството и продажбата на бира;5 230 000 хектолитра питие са продадени в България през 2022 г.Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР