От днес - 29-ти априлзапочваСтрастната седмицаили седмицата на страданията. Това

...
От днес - 29-ти априлзапочваСтрастната седмицаили седмицата на страданията. Това
Коментари Харесай

Започва Страстната седмица

От през днешния ден - 29-ти априлзапочваСтрастната седмицаили " седмицата на страданията ". Това е последната седмица от живота на Исус Христос. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик.

Всяка година, православните християни чакат със примирение Страстната седмица, с цел да захранят вярата, да укрепят мира и да защитят единството. Спасителят изкупва човешките грехове посредством жертва - в страдалчество, болежка и обич, и го демонстрира посредством възкресение.
НаВелики понеделникИсус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се навалица. Храмът за молебствия бил трансфорат в пазарище и в гнева си Божият наследник прекатурил масите на търговците. Затова наВелики вторникИсус прекарал в нравствени упътвания, а съгласно църковния канон денят е предназначен за примирение.

В деня на Светата иВелика сряда, Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил измяната на Христос за 30 сребърника. На Велика сряда обичаят пък повелява да се бере здравец, най-вече от децата и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а в случай че някой престъпи това предписание, има вяра се, че умеенето му ще се отнеме.

Велики четвъртъке обвързван с Тайната вечеря, когато е открито тайнственото причестяване. След вечеря Христос взел самун, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и споделил: " Вземете, яжте, това е моето тяло! ". После вдигнал чашата и споделил: " Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете ". След причастието Христос признал пред своите възпитаници, че ще бъде предаден.

Велики четвъртък е най-очакваният ден през Страстната седмица от децата. Тогава се става рано, а преди време децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в алено. С първото боядисано яйце, още до момента в който не е сухо, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи в събота.

Велики петък,известен още катоРазпети петък,е денят, в който е разпнат Исус Христос и е отдаден на неговите премеждия. На Велики петък не се прави нищо - позволено е единствено да се рисуват боядисаните към този момент яйца. На Разпети петък не се яде нищо, пие се единствено вода.

Велика съботасе назовава още душна, тъй като тогава се върви на гробовете на умрелите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и самун. На този ден се месят и пекат козунаците. Вечерта против неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с " Христос воскресе! ", а отговорът е - " Воистина воскресе! ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР