На 15 май всяка година се отбелязваСветовният ден на климата,

...
На 15 май всяка година се отбелязваСветовният ден на климата,
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на климата

На 15 май всяка година се отбелязваСветовният ден на климата, който насочва вниманието към напъните за справяне с настъпилите промени и да понижи въздействието вследствие на човешката активност.
В тази връзка на 21-та Конференция на Международната общественост в Париж през декември 2015 година, е подписано световно Споразумение от 175 страни, включително и България.

Целта, залегнала в Споразумението от Париж е, всички страни да понижат излъчванията си на парникови газове до равнища, които ще оказват помощ за ограничение на световното стопляне до 2 градуса по Целзий. Това историческо събитие е крачка напред в битката с климатичните промени и проправя пътя за световен отговор от интернационалната общественост на провокациите, свързани с климатичните промени, означават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

България взе участие интензивно в общите старания за намаляване на изменението на климата и акомодация към към този момент настъпилите промени. Изпълняваме сполучливо задачите си в границите на европейската политика, като сме понижили световните излъчвания на парникови газове на страната с 53,7% спрямо базовата 1988 година, показват от Министерство на околната среда и водите.

Участваме сполучливо и в Европейската скица за търговия с излъчвания на парникови газове със 127 съоръжения на територията на страната. Приходите от търговията на квоти за излъчвания на парникови газове се употребяват за стабилизиране на присъединяване на възобновимите източници на сила в енергийния микс на страната.

В края на 2015 година България сполучливо завърши използването на Нaционалната скица за зелени вложения. По нея посредством Националния поверителен екофонд (НДЕФ) са финансирани планове за енергийна успеваемост на 90 обществени здания в 39 общини в България на стойност 32 млн. лв.. В резултат е реализирано понижение на излъчванията на парникови газове с над 484 000 тона СО2 еквивалент.

През 2015 година в сходни планове са вложени 15 млн. лв., а през 2016 година на НДЕФ е възложен финансов запас от 14 млн. лв. за планове за възстановяване на енергийната успеваемост на общински и държавни обекти. Отделно от това, за първи път в страната стартира пилотна скица, посредством която се отпускат 1 млн. лв. за стимулиране на обществените институции да купуват електрически или хибридни коли, напомнят от Министерство на околната среда и водите.

Министерството работи и върху Национална тактика за акомодация, която ще обхващапериода до 2030 г.Тя би трябвало да очертае ограниченията за акомодация, които да се подхващат във всеки бранш на българската стопанска система, с цел да може България да реагира съответно на настъпващите климатични промени.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР