Южноафриканците ще гласуват днес на национални и провинциални избори, за

...
Южноафриканците ще гласуват днес на национални и провинциални избори, за
Коментари Харесай

Гражданите в ЮАР гласуват на национални и регионални избори

Южноафриканците ще гласоподават през днешния ден на национални и провинциални избори, с цел да изберат ново Народно заседание и законодателни органи на щатите. Националната асамблея ще избере президент за идващите пет години.

Това ще бъдат седмите демократични парламентарни избори в страната след края на апартейда през 1994 година, когато Нелсън Мандела беше определен за президент, а Африкански народен конгрес (АНК)спечели 62,5% от 400-те места в Националното заседание.

Президентът Сирил Рамапоса и партията муАНК се борят да запазят парламентарното си болшинство на фона на резултатите от редица социологически изследвания, съгласно които поддръжката за партията му е спаднала до под 50 % предивота, оповестява Българска телеграфна агенция.

Очаква се обаче АНКда получи най-голяма поддръжка, само че не задоволителна, което значи на процедура коалиция. Целта обаче е една -да се обезпечи на Рамапоса втори и финален мандат като президент.Гражданите на Република Южна Африка не гласоподават директно за своя президент, а дефинират състава на Народното събрание, наименуван Национално заседание.

Те избират партии, които получават места в него съгласно каузи си в националния избор. След това 400-членното Национално заседание избира президента, т.е. всяка партия, която има болшинство, избира президента.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР