Автомобилната индустрия е на прага на историческа трансформация, свързана със

...
Автомобилната индустрия е на прага на историческа трансформация, свързана със
Коментари Харесай

Зеленият преход ще е предизвикателство за работещите в автомобилния сектор

Автомобилната промишленост е на прага на историческа промяна, обвързвана със Зелената договорка, прекъсването на произвеждане на коли с мотори с вътрешно горене и прекосяването към електрическа подвижност. Най-голямо ще е тестването за райони, в които на процедура стопанската система се задвижва от автомобилни производители или компании, свързани с производството на части за коли. За да обезпечи прехода, Европейският съюз би трябвало да подсигурява ограничения и финансиране за преквалификацията на служащите.

Това е главният извод от семинар на тематика „ Автомобилни райони – обективен и резистентен преход за подсилване на екосистемите и задържане на гении “, проведен в границите на Европейската седмица на градовете и районите (#EURegionsWeek 2023).

Автомобилната промишленост съставлява повече от 7% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз, като сега дава работа – директно или индиректно – на повече от 14 млн. души.

Свен Шулце, министър на стопанската система, туризма, земеделието и горите на федерална провинция Саксония-Анхалт, разяснява, че обиден ще бъде и секторът на доставките. По думите му доста е значимо да се проучва какъв ще е отрицателният резултат върху районите, които се устоят от автомобилната промишленост.

Подкрепяме прехода, само че не би трябвало да сме насочени единствено към електрическа подвижност. “

Той разяснява, че Европейски Съюз би трябвало да има тактика за промяна на бранша, която да включва създаването на нови зелени и цифрови технологии, преквалификацията на работната мощ и финансова поддръжка за най-засегнатите райони. В Саксония-Анхалт заетите в бранша са 25 хиляди души, които

непрекъснато ме питат като министър какво мисля за бъдещето им. “

Според него възбраната за произвеждане на коли с ДВГ не е добра концепция, защото „ в Европа има разнообразни скорости “. Не всеки ще може да си разреши покупката на нови коли. По думите на Шулце даже в Германия новите коли са недостъпни за жителите и поради това най-често се карат използвани.

Трябва да забавим темпото. Прекалено бързаме. Имаме упоритост, само че знаем, че ще е мъчно. “

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР