Чешкото село Чиновец буквално стои върху заровено съкровище, защото под

...
Чешкото село Чиновец буквално стои върху заровено съкровище, защото под
Коментари Харесай

Треска за „бяло злато“ в Чехия

Чешкото село Чиновец безусловно стои върху заровено богатство, тъй като под него се намира най-голямото находище на литий в Европа. Проучванията демонстрират, че земята към селото - която се намира на към 100 километра  северозападно от Прага, покрай чешко-германската граница - съдържа 3-5% от общите международни ресурси от литий, написа DW.

Литият е лек метал, постоянно именуван „ бяло злато “ заради своя цвят и пазарна стойност, като стана извънредно значим през последните години. Има огромно търсене, тъй като се употребява, наред с други неща, в производството на акумулатори.

Всъщност както енергийният преход, по този начин и електрическата подвижност биха били на практика невъзможни без основани на литий системи за предпазване на сила.
Промяна на играта за Чехия?
Цените на лития скочиха толкоз доста през последните години, че извличането му може да изиграе значима роля за Чешката република.

Добивът на литий може да промени играта за Прага, защото съгласно разбор, осъществен от Чешката комерсиална камара, страната е изчерпала всички източници на напредък и е изправена пред евентуална икономическа застоялост през идващите години.
Може ли литият да ускори чешката стопанска система?
Премиерът Петр Фиала се надява, че добивът на литий ще вдъхне нов живот на стопанската система на страната.

Когато Фиала изложи визията си за развиването на страната през идващите 30 години при започване на септември, той изброи шест области, в които счита, че Чешката република ще би трябвало да направи стратегически вложения. Литият и вложенията в неговия рандеман и обработка бяха най-изненадващите от тези области.

Литият е основна суровина за електрическата подвижност, изключително за акумулатори. Ето за какво ние работим върху започването на добива допустимо най-скоро, в идеалния случай през 2026 година “, сподели той.
Традиционен миньорски район
Чиновец е ситуиран в сърцето на район, където руда се добива от 13-ти век, а волфрам и калай от 40-те години на предишния век.

Първоначалното изследване през 2010 година разкри, че находищата на литий в района са обилни - както тук, по този начин и тъкмо от другата страна на границата в Германия, където се намира по-малко находище.

Чешката република към този момент е сключила меморандум за съдействие с немската провинция Саксония за допустимо съдействие в региона на добива на литий. От чешка страна добивът ще се ръководи от мажоритарния държавен производител на електрическа енергия CEZ.
Почти милион литиево-йонни акумулатори годишно
Най-новото авансово изследване за изпълнимост сподели, че 2.25 милиона тона руда могат да бъдат извлечени от находището в селото всяка година, което би разрешило производството на малко под 30 000 тона литиев хидроксид. Според актуалните оценки това е задоволително количество руда за производството на съвсем един милион литиево-йонни автомобилни акумулатори годишно.

Чешката република в идеалния случай също би желала да създава батериите и възнамерява гигафабрика за същата цел.

Можем да покрием цялата верига от добива, преработката, производството на акумулатори, производството на чипове до крайното произвеждане на коли “, сподели Фиала. Надеждите са добивът на литий да се трансформира в стопански мотор за района.
От лигнит до литий
Регионът на Усти над Лабем е един от най-бедните в Чехия. Когато добивът на лигнитни въглища — който обезпечи хиляди локални работни места — завърши, районът остана с огромни структурни проблеми. Откритият рандеман също остави дълбоки белези в пейзажа, като над 100 селища станаха жертва на багерите.

Изчислено е, че може да има работа за 1000 миньори по време на упования 25-годишен интервал на рандеман на литий. А проектът за създаване на гигафабрика, която ще създава акумулатори за електрически транспортни средства, ще донесе повече пари и работни места в района. CEZ предвижда, че добивът може да стартира единствено след четири години.
„ Възможност “ за района
Регионът на Усти над Лабем поддържа плана, стига да се ръководи по допустимо най-екологичния метод. „ Виждам вероятността за рандеман на литий като опция “, сподели Ян Шилер, началник на районната власт и член на опозиционната партия ANO.

Но доста зависи от общите условия, които се договарят, преди фактически да стартира добивът “, сподели той пред DW. „ Всички имаме ярки мемоари за последствията от въгледобива в района. Общностите би трябвало да получат подобаваща отплата за всяко негативно влияние и утежняване на изискванията на живот. “
Има ли опция на повече копаене?
Регионът на Усти над Лабем получава пари за последователно преустановяване на въгледобива и смяна на структурата на локалната стопанска система от Фонда за обективен преход на Европейски Съюз. Планът е част от тези пари да бъдат ориентирани към създаването на плана за литий.

Но някои специалисти предизвестяват районът да не минава от един тип рандеман към различен. Вместо това те предлагат парите да се влагат в обучение и общо преструктуриране на районната стопанска система.

Професор Михал Колечко от университета Ян Евангелиста Пуркине в Усти над Лабем е гневен съперник на проектите за добиване на литий. „ Не мисля, че литият е верният път “, сподели той пред DW.

Ако желаеме да променим района и да дадем ново бъдеще би трябвало да изберем коренна смяна. Трябва да влагаме в браншове, които имат капацитет и дават на района освен икономическо бъдеще, само че и да трансформират обществената конструкция и просветителното равнище на популацията. "
Загриженост за въздействието върху околната среда
Мненията в и към Чиновец са разграничени. Когато на 7 септември в близкия Дъби се организира кметска среща сред жители и представители на CEZ, залата беше цялостна до краен лимит. Според чешкото радио локалните са най-загрижени за опасността за водоснабдяването им и утежняването на качеството на въздуха вследствие на превозването на добитата суровина.

Както в тази ситуация с добива на всички невъзобновяеми запаси, добивът на литий ще има влияние върху околната среда.

В „ Литиевия триъгълник “ на Южна Америка, който включва елементи от Аржентина, Боливия и Чили и има към 70% от международните ресурси на литий, равнищата на подпочвените води спаднаха доста в някои региони, когато богатата на литий саламура беше изпомпана на повърхността. Небрежните дейности на някои компании също доведоха до замърсяване на въздуха, водата и почвата в някои региони.

В Чиновец литият ще се извлича от руда. Методът, нужен за рандеман на литий там, изисква доста вода. Той също по този начин употребява доста повече сила и е по-скъп от добива от солени езера.

Според CEZ процедурата по утвърждение за рандеман на литий ще стартира в края на 2023 година Но компанията наподобява няма подозрения по отношение на резултата от процедурата, защото към този момент е похарчила 40.8 милиона евро за закупуване имот за цех за преправка на литий.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР