Ядреното гориво става все по-атрактивна алтернатива за търговските кораби, които

...
Ядреното гориво става все по-атрактивна алтернатива за търговските кораби, които
Коментари Харесай

Ядрени контейнеровози могат да декарбонизират морския транспорт

Ядреното гориво става все по-атрактивна опция за комерсиалните кораби, които се пробват да се декарбонизират в границите на зеления преход. Технологията към този момент се употребява при някои подводници и ледоразбивачи, само че комерсиалните флоти до скоро гледаха на нея скептично, защото тя крие нови опасности за пристанищата и моряците.

Наблюдава се смяна в отношението към нуклеарното гориво в комерсиалното мореплаване, демонстрира и изследване на Международната камара по мореплаване (ICS). Някои от запитаните даже считат, че новото гориво може да влезе в необятна приложимост до края на десетилетието, написа профилираният уеб страницата ESGnews.bg.

Търговските кораби отговорят за 3% от световните въглеродни излъчвания, а всяка минала година натискът за въвеждане на ефикасни ограничения за реализиране на чисти нулеви излъчвания пораства. Операторите на контейнеровози и други търговски кораби би трябвало да намерят решение на казуса с излъчванията и доста компании опитват с новаторски решения, като слънчеви панели, амоняк, метанол и вятър.
Идеята за нуклеарни кораби
Когато става въпрос за нуклеарни реактори на борда на кораби, приказваме за доста по-малки машини спрямо тези на сушата. Те употребяват доста по-малко гориво и не са доста мощни. Също по този начин, могат да влязат в всеобщо произвеждане.

Според представител на италианската корабостроителница Fincantieri четвъртото потомство атомни реактори е пътят, по-който секторът може да доближи до нуклеарни търговски кораби. Те показаха, че има няколко производителя, които работят по прототипи на технологията, като упованията са нововъведенията да се потвърдят като далновидни за по-малко от 10 години.

Според италианската компания за узаконяване на кораби RINA нуклеарни кораби са вероятни. Директорът на компанията Уго Салерно изясни, че корабите, които придвижват контейнери, са доста добър претендент за сходна иновация.
Анализ на риска
Едни от сериозните опасности за нуклеарните кораби са по какъв начин един реактор може да се събере на борда на транспортен съд и по какъв начин да се избегне риск от прекалено излагане на радиация. Други опасности включват възможни ограничения за кораба, когато е в придвижване, собствеността на корабите и така нататък

Една от фирмите, която предлага такива решения, се назовава CORE POWER. Техният първообраз работи с разтопена сол и употребява течно нуклеарно гориво. Такива реактори употребяват нуклеарното гориво и охладителите, които се смесват в течност (в този случай разтопената сол) при високи температури.

Най-честата причина за повреди в нуклеарните реактори включва загубата на охлаждаща течност, която ги кара да прегорят. Когато се употребява течно гориво, смесено с охладителя, този риск се обезврежда.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР