Най-големите производители на автомобили в Европа са притеснени по отношение

...
Най-големите производители на автомобили в Европа са притеснени по отношение
Коментари Харесай

Най-големите автопроизводители в Европа са притеснени от китайската заплаха

Най-големите производители на коли в Европа са обезпокоени във връзка с конкурентната опасност от новите китайски компании, до момента в който автомобилната промишленост се движи към електрификация. Това споделиха голям брой изпълнителни шефове пред CNBC през последните дни.

Доминиращата позиция на Европа в автомобилния бранш беше открита в продължение на доста десетилетия посредством нейния потенциал за създаване на превъзходни мотори с вътрешно горене. Но това конкурентно преимущество става все по-малко значимо, защото търсенето на електрически транспортни средства с акумулатори нараства, а китайските компании, които се възползват от държавни дотации, могат да създават батерийни кафези на по-ниска цена.

Кристоф Перила, основен изпълнителен шеф на френския производител на автомобилни елементи Valeo, сподели пред CNBC в понеделник, че Китай към този момент е главният пазар на компанията, защото някогашната „ спънка за нахлуване “ – моторът с вътрешно горене – е отстранена. Това даде опция на нова вълна от китайски компании да оставят своя отпечатък освен на вътрешния пазар, само че и като евентуални експортьори

Развитието съставлява забележителна опасност за европейските автомобилни колоси, като Volkswagen, Renault и BMW, защото те се стремят да разширят своите автопаркове от електрически и хибридни оферти без същата поддръжка от държавни дотации.

Главният изпълнителен шеф на Renault Лука Де Мео сподели пред CNBC на конференцията за подвижност IAA в Мюнхен в понеделник, че френският производител на коли продължава да усилва вложенията си в нови технологии, фабрики за акумулатори и гигафабрики и се надява новото чисто EV звено на компанията, Ampere, да му разреши да се конкурира в „ друг спорт “ от обичайните пазари.

Един от уговорките, които поемаме с Ampere, в действителност е да понижим разноските с 40% –  поколение след потомство – и това е обвързвано с доста вложения в технологии, в развиване, в индустриални техники “, сподели Де Мео пред CNBC.

„ Смятаме, че имаме аргумента и увереността да го създадем, ще отнеме известно време, тъй като китайските производители на автентично съоръжение започнаха едно потомство преди европейците, тъй като пазарните условия бяха разнообразни в Китай, тъй че това е борбата и ние сме подготвени да се включим. “

Предизвикателството от изток беше прието и от основния изпълнителен шеф на Volkswagen Оливър Блуме, който сподели, че компанията е основала нова тактика за Китай тази година, с цел да се концентрира върху създаването на технологии, с цел да отговори особено на китайското търсене.

Германският колос към този момент е основал компания за авто програмен продукт CARIAD, както и си партнира с китайския започващ EV Xpeng, взаимния сътрудник SAIC и компанията за самостоятелно шофиране Horizon Robotics.

Конкуренцията също е позитивен аспект, с цел да се подобрим, тъй че Китай е един от нашите значими пазари и ние продължаваме да влагаме съществено там “, сподели Блуме.

Той добави, че Volkswagen е открил „ начинания с големи разноски “ и вижда огромни благоприятни условия за увеличение на производството на електрически автомобили, като в същото време понижи разноските за произвеждане на акумулатори с 50%.

„ От една страна, имаме голям опит във връзка с шофьорските качества на автомобила, имаме високи стандарти за качество във Volkswagen Group, фокусираме се върху дизайна, имаме огромното завещание на всичките ни марки и тези аспекти са големи преимущество спрямо новите съперници “, сподели Блуме.

От друга страна, би трябвало да се забързаме във връзка с електрификацията, цифровизацията и свързаността и по тази причина създаваме наши лични платформи и ги комбинираме с партньорство, тъй че считам, че сме в добра позиция, само че в последна сметка това, което има значение, е скоростта, и по тази причина сме взели верните решения във Volkswagen Group. “
Европейските водачи „ се движат прекомерно постепенно “
През последното десетилетие Китай строи фабрики за акумулатори с главозамайваща скорост, като тръбопроводът за гигафабричен потенциал на страната ще нарасне до 4200 гигаватчаса до 2030 година и с нови известия за създаване на потенциал, които не престават да се появяват, съгласно откриватели на металите от CRU Group.

Те акцентират, че даже при настоящето равнище потенциалът е два пъти по-голям от нужните гигаватчасове, в случай че целият китайски авто парк трябваше да бъде трансфорат в електрически транспортни средства с акумулатори.

„ Един цех за акумулатори значително зависи от разноските за електрическа енергия, това е най-големият мотор на разноските, в случай че произвеждате батерийни кафези. И това е мястото, където Европа към момента би трябвало да наваксва. Нашите разноски за електрическа енергия спрямо Китай или Северна Америка са прекомерно високи “, сподели изпълнителният шеф на Skoda Клаус Зелмер пред CNBC в понеделник.

В Съединени американски щати знаковият Закон за понижаване на инфлацията на президента Джо Байдън отпусна 370 милиарда $ за климатични и чисти енергийни вложения, като доста разшири данъчните заеми и други тласъци за чисто произвеждане на транспортни средства, дружно с поддръжката на вътрешната верига на доставки на BEV.

Различни дотации и тласъци към този момент са налични за европейските компании, само че Зелмър сподели, че „ те не са покрай Съединени американски щати или Китай “ и политиците „ не се движат задоволително бързо “, с цел да поддържат темпото.

Зелмър означи, че Skoda също е основала лична компания за произвеждане на батерийни кафези, PowerCo, и възнамерява да построи голяма гигафабрика в Канада, с цел да добави съществуващите уреди в Испания и Германия.

Мисля, че във връзка с доставките сме на положително място, само че когато става дума за разширение на нашия отпечатък с гигафабрики, Европа сега не е на положително място “, добави Зелмер.

Докато компании като Renault и Volkswagen, които обичайно се специализират в всеобщо произвеждане на налични транспортни средства от междинен клас, наподобяват внимателни към китайската опасност, производителите на първокласни коли звучат по-уверени в способността си да дават стойност на потребителите.

Михаел Щайнер, началник на отдела за научноизследователска и развойна активност в Porsche, сподели пред CNBC, че немският производител на първокласни артикули, който направи IPO предходната година, се концентрира върху висококачествени съставни елементи, с цел да се отдели от китайските съперници.

Китай е най-голямата конкуренция и се разраства доста бързо в технологиите за акумулатори и кафези. За Porsche ние търсим по-добри кафези с по-висока енергийна компактност “, сподели Щайнер.

„ Имаме лична дъщерна компания – назовава се Cellforce Group – където създаваме и произвеждаме или ще произвеждаме кафези, които са за мощни коли и са даже по-добри от всеобщите кафези и акумулатори, които можете да закупите. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР