Цената на петрола ще продължи да бъде висока, тъй като

...
Цената на петрола ще продължи да бъде висока, тъй като
Коментари Харесай

ОПЕК+ очаква цената на петрола да върви нагоре

Цената на петрола ще продължи да бъде висока, защото търсенето на сила се усилва, споделя генералният секретар на ОПЕК+. Това е картелна група от 23 страни експортьорки на петрол, измежду които и най-големите – Саудитска Арабия и Русия – която взема решение на каква цена да продава на международния пазар.

Наблюдаваме повишаване на търсенето с към 2.4 милиона барела дневно “, сподели Хайтам ал-Гайс пред BBC.

Саудитска Арабия съобщи, че ще понижи производството си на недопечен нефт с милион барела дневно, с цел да увеличи цените. Международната организация по енергетика (МАЕ) съобщи, че решението на Саудитска Арабия и Русия да понижат производството може да аргументи „ забележителен дефицит на доставки “ до края на тази година.

Ал-Гайс разяснява, че

това е непринудено решение, взето от две суверенни народи – Саудитска Арабия и Русия. Това решение може да се опише като защитно или превантивно заради неустановеност “.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година цените на петрола скочиха, надхвърляйки 120 $ за барел през юни предходната година. Те спаднаха до малко над 70 $ през май тази година, само че от този момент непрестанно се покачват, защото производителите се пробват да лимитират доставките, с цел да поддържат пазара.

Суровият нефт Брент – бенчмарк за цените – надвиши 95 $ за барел във вторник на фона на прогнози за по-малко доставки – с опасения, че цената може да надвиши 100 $ за барел. Това повишаване е предизвестие към водачите, че цените на горивата може да се покачат през идващите 10 месеца, като провокира опасения, че инфлацията в основни стопански системи може да продължи.

Но Ал-Гайс сподели, че ОПЕК е по-загрижен за „ незадоволителните вложения “ в петролния бранш.

„ Някои приканиха за прекъсване на вложенията в нефт. Вярваме, че това е еднообразно рисково. Ще докара до неустойчивост в бъдеще, вероятен дефицит на доставки. И по тази причина ние от ОПЕК постоянно сме се застъпвали за смисъла на вложението в петролната промишленост, като също по този начин влагаме в декарбонизация на промишлеността и прекосяваме към прибавяне на други форми на различна сила, като да вземем за пример възобновими енергийни източници “.

Запитан дали е угрижен за повишението на цените на петрола, което ще се отрази на инфлацията по света, в случай че надвиши 100 $ за барел, Ал-Гайс сподели, че е „ значимо да не се гледат нещата късогледо “.

„ За идната година чакаме търсенето да продължи да пораства – с 2 милиона барела дневно – несъмнено, всичко зависи и от несигурността на международния пазар. “

Ал-Гайс сподели, че петролната промишленост ще се нуждае от близо 14 трилиона $ вложения до 2045 година

Търсенето на сила ще нарасне с близо 25% до 2045 година спрямо това, което е през днешния ден – и ще са нужни всички форми на сила “, сподели той.

Коментарите му идват преди срещата на основни петролни играчи в сряда в Абу Даби, по време на Международното петролно ревю (ADIPEC).
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР