Министърът на транспорта на Индия заяви във вторник, че ще

...
Министърът на транспорта на Индия заяви във вторник, че ще
Коментари Харесай

„Кажете сбогом на дизела“: Индия се закани да облага допълнително автомобилната индустрия

Министърът на превоза на Индия съобщи във вторник, че ще предложи спомагателен 10% налог върху дизеловите транспортни средства, предава Reuters. Той предизвести автомобилните производители да се готвят за още по-високи налози – мярка, която страната ще предприеме, с цел да ги принуди да се откажат от дизеловите коли и да понижат нездравословните излъчвания.

Кажете довиждане на дизела скоро, в противоположен случай ще увеличим толкоз доста налога, че ще ви стане мъчно да продавате тези транспортни средства “, съобщи той.

Нитин Гадкари направи коментара на годишната конференция на Обществото на индийските производители на коли (SIAM) в Ню Делхи, където ръководителите на Tata Motors, Mahindra и Mahindra, Maruti Suzuki и задгранични производители на коли като Mercedes и Volkswagen се бяха събрали.

Гадкари сподели, че ще изиска от министъра на финансите по-късно във вторник „ спомагателни 10% “ налог върху стоките и услугите върху дизеловите транспортни средства, с цел да се оправи с проблемите, свързани със замърсяването. Понастоящем Индия постанова 28% налог и се постанова спомагателен според от размера на мотора на транспортното средство.

Трябва скоро да изоставим бензина и дизела и да тръгнем по новия път. Трябва да има диверсификация допустимо най-скоро “, сподели той в предизвестие към автомобилните производители.

Коментарите на Гадкари провокираха необятна полемика измежду автомобилните ръководители на конференцията в Делхи, като някои описаха изявлението като „ бомба “.  Управляващият шеф на Mercedes за Индия, Сантош Айер, сподели, че доста клиенти към момента избират дизелови транспортни средства и всяка смяна в данъчните политики ще докара до смяна в „ портфейлната тактика “ на автомобилните производители.

Ще ни трябват шест месеца, с цел да променим процесите си на обмисляне на производството, само че постоянно можем да променяме и променяме съгласно търсенето “, сподели той.

Замърсяването е възходящ проблем в цяла Индия. Опитите за понижаване на излъчванията от транспортни средства, понижаване на вноса на гориво и ограничение на изгарянето на стърнища не са дали огромни резултати в страна, където препоръчаният потенциал за произвеждане на въглища е най-високият след Китай.

По-късно министърът написа в обществената медийна платформа X, някогашна Twitter, че предлагането за увеличение на налога не е „ сега интензивно обсъждано от държавното управление “.

Акциите на автомобилните производители Mahindra и Mahindra, Tata Motors и производителя на търговски транспортни средства Ashok Leyland спаднаха сред 2.2% и 2.5%.

Министерството на финансите не отговори незабавно на искане за коментар.

Гадкари е отправял сходни закани на минали конференции на SIAM. През 2017 година Гадкари сподели на ръководителите на коли, че би трябвало да преминат към електрически транспортни средства (EV), като съобщи:

Ще направя това, без значение дали ви харесва или не. И няма да ви апелирам. “

През последните години Индия предизвиква продажбите на електрически транспортни средства с данъчни тласъци, макар че по-малко от 2% от близо 4 милиона продадени коли в Индия през предходната фискална година са били електрически автомобили. Правителството съобщи, че желае електрическите автомобили да съставляват 30% от общите продажби на коли до 2030 година

Броят на дизеловите транспортни средства на третия по величина авто пазар в света е понижен до 18% от 50% преди десетилетие, сподели Гадкари, предупреждавайки, че тъкмо както Индия прокара по-строги правила за излъчвания на гориво против съпротивата на промишлеността, по сходен метод ще усили налози за изтласкване на дизеловите коли.

Рам Накра, основен изпълнителен шеф на автомобилното поделение на Mahindra и Mahindra, сподели пред телевизионния новинарски канал ET Now, че всяка смяна в структурата на отговорностите „ сигурно ще окаже въздействие върху размера на продажбите “.

Главният изпълнителен шеф на Ashok Leyland Шену Агарвал сподели пред CNBC-TV18, че вместо данъчно облагане би трябвало да се дадат повече тласъци за електричество, водород и други различни горива.

Около 962 000 търговски транспортни средства са били продадени в Индия от април 2022 година до март 2023 година, което е с 34% повече по отношение на година по-рано, до момента в който продажбите на пътнически транспортни средства са нарастнали с 27% до 3.9 милиона за интервала.

Ако бъде приложено, това би било голям негатив за производителите на търговски транспортни средства, като евентуално ще докара до понижаване на растежа на сегмента “, сподели Амит Хиранандани, анализатор в брокерската компания SMIFS.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР