От има-няма 15 стартъпа, един фонд, и около 500 работни

...
От има-няма 15 стартъпа, един фонд, и около 500 работни
Коментари Харесай

Българската Vitosha, която изпъкна в Европа

От има-няма 15 стартъпа, един фонд, и към 500 работни места в промишлеността – за 12 години стигнахме до хиляди стартъпи, 16 фонда и не по-малко от 20 000 работни места. “

Това е късата, само че красноречива равносметка за подема на българската стартъп промишленост през миналите 12 години на Макс Гурвиц, ръководещ сътрудник във фонда за рискови вложения Vitosha Venture Partners. От толкоз време той е деен на полето на локалната предприемаческа екосистема, която по думите му прогресира „ доста бурно “.

„ Това, че през днешния ден в България имаме стотици сполучливи бизнесмени, се дължи на всичките подкрепени компании през последните 10-15 години. Много постоянно самите компании не станаха огромен триумф, само че в тях се зароди геният, който прави по-успешни новите компании през днешния ден “, разяснява Гурвиц пред Economic.bg

Повод за диалога ни е класирането на Vitosha Venture Partners в листата на Sifted (б.р. – медийна платформа за предприемачество, подкрепена от Financial Times) за най-активните фондове за рисков капитал в Европа през първото полугодие на 2023 година В него българският състезател си прави компания с дузина други, измежду които най-вече са английските – а общото сред всички селектирани е съществуването на най-малко 8 подписани покупко-продажби за интервала.



Излъчването на българския Vitosha Venture Partners като един от най-активните фондове на Стария континент идва в миг на по едно и също време обтегната, само че любопитна конюнктура за рисковите вложения в Европа. През второто тримесечие на 2023 година европейското VC финансиране е намаляло на половина спрямо миналата година и с две трети спрямо пика преди през 2021 година, по данни на Crunchbase.

За интервала април-юни то възлиза на малко под 13 милиарда $. Впечатление обаче прави затишието след продължителния двугодишен спад на рисковите капитали, движен от комбинацията от влошаващи се пазарни условия, затягаща се парична политика и стягането на коланите с ограничение на вложенията до по-сигурни такива.

„ Тази ранглиста удостоверява тезата, че в България сме една извънредно добре развита екосистема за вложения в нововъведения на ранен стадий. В страната работят 16 фонда и капиталови организации и е доста евентуално за един бизнесмен с забавна идея България да се окаже едно от най-хубавите места в Европа за приемане на поддръжка за реализацията й “, разяснява Макс Гурвиц.

По думите му VVP е финализирала над 25 вложения през тази година и е напът да направи още към 20 до края на 2023-а. През септември да вземем за пример фондът разгласи вложения за 1.2 млн. евро в осем започващи компании: шест от които по-напреднали (получили финансиране сред 50 и 300 хиляди евро), а другите две – част от последната кохорта от акселераторската стратегия на Vitosha (с до 50 хиляди евро). 

Като цяло финансираните от VVP компании са най-различни: от индустриални дронове до здравословни хранителни артикули и софтуерни платформи. Едно от нещата, които ги сплотява, е относително ранният стадий на развиване. В тази връзка отпуснатото от фонда финансиране най-често и най-голяма част от него се употребява за разноските за заплатите. Идеята е по този метод да се даде опция на екипа да мисли за развиването и валидацията на продукта си.

С фонда Vitosha ние постоянно влагаме единствено в компании които имат трайна връзка с България… и множеството от доходи, активи или личния състав са в България. “

Връщайки се още веднъж към интернационалните трендове, няма по какъв начин да не се означи настъпилото оживление около…
… взрива AI
Публичният дебют на ChatGPT през есента на 2022 година и последвалият възторг към чатбота отприщиха лавинообразен интерес към генеративния изкуствен интелект. Треската се популяризира и на полето на бизнеса – както измежду стартъпитe, по този начин и измежду вложителите.

През първите 6 месеца на 2023 година финансирането съответно в областта на генеративния AI е повишено над 5 пъти спрямо цялата 2022 година, а 18 компании към този момент са получили статут на еднорози. По данни на CBInsights актуалната година към този момент е рекордна за вложенията в стартъпи с генеративен изкуствен интелект, като към второто тримесечие е достигнало 14.1 милиарда $ в 86 покупко-продажби. За съпоставяне, през миналата то възлиза на 2.5 милиарда $, разпределени в 141 покупко-продажби.

Всичко това слага въпроса дали не става дума за балон.

„ Виждали сме доста балони – от Web 2.0 и мобилни приложения до cloud и крипто. Разбира се, има недобросъвестни бизнесмени, които желаят да се възползват от хайпа, само че те са едно малко малцинство и елементарно се отсяват. Повечето са добросъвестни и внедряват технологиите там, където те в действителност имат смисъл “, разяснява Макс Гурвиц от Vitosha Venture Partners.

Бурното популяризирането е по-скоро хайп, който ще се насити и ще отмине. Това, което е трайно обаче са опциите за по-интересни решения. “

Макс Гурвиц дава образец с фирмите – към 10 на брой – във VVP, които интензивно и сполучливо внедряват AI технологиите в решенията си, да вземем за пример в основаване на цифрови двойници на ВиК мрежи или в разбор на видеа на мачове в областта на електронните спортове, или в автоматизирането на счетоводни услуги. Според него това са страхотни достижения, само че има доста компании, които се оправят прелестно с даването на софтуерна услуга и без изкуствен интелект.

Това е една доста забавна технология, само че тя не е панацея за всички типове услуги и артикули. “

А дали еуфорията към AI пренареди проектите на Vitosha Venture Partners – отговорът е „ несъмнено не “, макар растящия афинитет към технологиите, свързани с изкуствен интелект.

„ Ние като вложители се фокусираме върху бизнес модели и вероятността на техен пазарен триумф. За нас изкуственият разсъдък е софтуерен пласт, върху който се построява обещано техническо решение, в което оценяваме опция за инвестиция. Така че фокусът ни не се трансформира, само че виждаме от ден на ден компании, които сполучливо внедряват тази технология за по-успешен напредък на фирмите им “, разяснява Макс Гурвиц.
Стартъп екосистемата в България
Появата на български фонд в селекция като тази на Sifted безспорно е позитивен сигнал за развиването на локалната екосистема. Макс Гурвиц го разказва като „ многообещаващо и вълнуващо “, като акцентира и непрекъснато повишаващото се качество на концепциите през последните години. „ Може би най-вдъхновяващата част на нашата работа като вложители на ранен стадий е да построяваме човешки потенциал. Не е загадка, че предприемачеството се учи най-вече посредством правенето “, споделя той.

Но към момента има дълъг път, преди България да се утвърди на интернационалната стартъп карта.

Трудностите са в неналичието на задоволително човешки запаси и в незадоволителна атрактивност на България като бизнес- и персонална дестинация. Трябва още доста да работим, с цел да изградим добър „ country brand “ (б.р. – имидж) за нововъведения и вложения и да напълним този бранд със смисъл. Това касае и бизнес връзките, и околната среда, и сигурността на пътищата, и доста други провокации, с които ще би трябвало да се оправим по европейския ни път на развиване през идващите години и дори десетилетия. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР