Представете си, че се разхождате из руската Арктика и изведнъж

...
Представете си, че се разхождате из руската Арктика и изведнъж
Коментари Харесай

Учени се натъкнаха на мистериозен сияещ сняг в руската Арктика

Представете си, че се разхождате из съветската Арктика и внезапно се натъквате на чудноват сняг, блестящ със характерна синя светлина. Странно, нали? Точно това открива Михаил Неретин, наследник на молекулярен биолог, по време на разходка край отдалечената полева станция край крайбрежието на Бяло море.

Всеки, който е гледал „ Нещото “ (The Thing), евентуално би избягал надалече от каквито и да било мистериозни арктически форми на живот. Спътникът на Неретин обаче – съветската биоложка Вера Емелианенко – взема решение, че този феномен си коства да се изследва по-отблизо. След като смачкват снежна топка в ръце и откриват, че колкото по-голям е натискът, толкоз по-силно е сиянието, двамата са безапелационни, че сцената си заслужава да се снима.

Неретин и Емелианенко се обръщат към фотографа Александър Семенов с молбата да документира странния биолуминисцентен сняг, който стартира да сияе от нещо най-обикновено като стъпките на откривателите или даже на съпътстващите ги кучета. Семенов разгласява фотосите във Фейсбук и за негативно време те разпалват интересa към този хубав, само че необикновен феномен.

Какво кара снега да сияе? Емелианенко следи топяща се проба от снега под микроскоп и открива, че в него се крият водни организми, наречени копеподи. Тези дребни ракообразни се срещат в хабитати в прясна и солена вода и някои ги назовават „ гнутата на океана “, защото способстват извънредно доста за питателните вериги на океаните.

В момента, в който Емелианенко боцва водните жители с игла, те стартират да сияят, което демонстрира, че точно те са източникът на странната синя светлина.

Знаем, че копеподите сияят, само че те се срещат нормално в океаните, а не на сушата. Откритието на Неретин и Емелианенко евентуално е първото документирано пояснение на блестящ сняг, който е бил откриван и преди от откриватели в Арктика, само че до момента не е бил изучаван от близко, споделя National Geographic.

Снимка: Александър Семенов

Копеподите могат да сияят с помощта на химична реакция, която образува излъчващия светлина субстрат коелентеразин. По този метод те отблъскват евентуалните хищници. Защитната им тактика обаче не постоянно сработва и коелентеразинът може да се популяризира из хранителната верига и да разреши и на други организми да сияят.

Това, което прави актуалното изобретение толкоз забавно е, че копеподите се срещат в дълбините на океаните, а не по крайбрежията. Как са се озовали в снега? Не е ясно. „ Вече направихме в детайли изследване и ще публикуваме научна публикация по въпроса “, споделя Семенов пред IFLScience.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР