Понастоящем палеонтологията преживява нещо като златен век“, като всяка година

...
Понастоящем палеонтологията преживява нещо като златен век“, като всяка година
Коментари Харесай

Колко още динозаври ни остава да открием?

Понастоящем палеонтологията претърпява нещо като „ златен век “, като всяка година се откриват голям брой нови, странни и прелестни динозаври. Въпросът надлежно е какъв брой дълго ще продължи този златен век: съществувал е единствено стеснен брой типове – тъй че какъв брой още има за разкриване?

В момента няма прецизен отговор, тъй като не знаем какво не знаем, а и палеонтолозите постоянно споделят, че фосилните данни надалеч не са цялостни. Въпреки това към момента се вършат оценки и прогнози за това какъв брой типа динозаври са съществували.

„ Открили сме единствено дребна част от динозаврите, които в миналото са живели “, споделя Стив Брусат, палеонтолог от Единбургския университет, пред CNN. „ Птиците през днешния ден са потомци на динозаврите. Има над 10 000 типа птици, които живеят единствено сега. И, несъмнено, динозаврите са живели повече от 150 милиона години. Така че направете си сметката. Вероятно е имало хиляди, в случай че не и милиони, разнообразни типове. “

Но има и учени на друго мнение.

През 2006 година палеонтолозите Стив К. Уанг и Питър Додсън употребяват статистически способ, с цел да изчислят броя на родовете на нелетящите динозаври, които в миналото са съществували, и го дефинират на към 1850. По това време са открити 527 рода, тъй че те предвиждат, че остават още към 71%.

Много от родовете на известните сега динозаври са моноспецифични – т.е., съдържат единствено един тип. Като се има поради това, може да се допусна, че броят на неоткритите типове динозаври също ще бъде невисок. С други думи, в случай че множеството известни родове имат единствено един тип, може да се чака, че не са останали доста други типове за намиране. 10% обаче не са моноспецифични, тъй че съществува капацитет да има доста повече типове.

Въпреки това съгласно едно изследване от 2016 година броят на типовете не е прекомерно надалеч от истината. Използваният модел води създателите до заключението, че е имало към 1936 разнообразни типа динозаври. Така като се има поради, че към този момент има към 1000 наименувани типа, остават ни малко над 900.

Не всичко обаче става на фосил. Вкаменелостите изискват характерни условия, с цел да се основат като се разчита организмът да не се разгради. Затова без многократни пътувания с машина на времето не можем да разберем какво е съумяло или не е съумяло да се вкамени…

Но въпреки всичко от родовете динозаври, които са „ откриваеми “ (с други думи, сполучливо са били вкаменени), Уанг и Додсън предвиждат, че 75% ще бъдат известни през идващите 60 до 100 години. След към 100 до 140 години моделът им допуска, че ще познаваме 90% от тях.

Независимо дали тези прогнози ще се осъществен или не, евентуално златната епоха на палеонтологията няма да отмине скоро, както и непрекъснатият поток от нови типове динозаври, който тя обезпечава.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР