С благословението на Великотърновския митрополит Григорий, за първи път в

...
С благословението на Великотърновския митрополит Григорий, за първи път в
Коментари Харесай

За първи път в България излагат за поклонение мощите на Св. Никифор Прокажения в Габрово

С благословението на Великотърновския митрополит Григорий, за първи път в България ще бъде изложена за поклонение иконата с чудотворните мощи на Св. Никифор Прокажения. Това ще се случи в Габрово на 11 юни (след това и в други градове на епархията), оповестиха от митрополията.

В 9:00 часа сутринта на 11 юни с камбанен звън иконата ще бъде посрещната в храма " Успение Богородично " и ще остане в църквата за поклонение през целия ден. В 18:00 часа, пред иконата с мощите на Свети Никифор Прокажения Чудотворец ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно избавление. За Свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите доста бързо и оказва помощ за хора, страдащи от рак, психологични разстройства, сърдечни болести, душевни проблеми, фамилни неразбории и голям брой тежки болести. Идването на мощите на светеца е придружено от показване на книгите за неговия живот и чудеса – " Свети Никифор Прокажения Чудотворец " в храма в 18:30 часа. Автор на книгата е атонският духовник Симон Светогорец.



Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. На 13-годишна възраст се разболява от проказа. Бяга от родния си остров, с цел да не го заточат на остров Спиналонга, където изолирали прокажените до края на живота им. Отива в амбулатория за проказа на остров Хиос, където среща отец Антим, също светец на православната черква. Тук той приема и монашеството. Цял живот Никифор прекарва в молитва и очакване в Бога, аскетизъм и самообладание. В Гърция го назовават прикрит (таен) светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни на малко на брой в ограничавания му обществен кръг в болничното заведение.

42 години той прекарва в лечебницата на Хиос и когато е намерено лекарството за проказа, всички заболели са преместени в Атина. Предвид напредналия етап на неговото заболяване, свети Никифор не се е поддал на лекуването и е траял да носи кръста си на анемичен страдалец. Починал е на 4 януари 1964 година и от този момент обърналите се с молитва към него са получавали помощ.

Чудесата на свети Никифор Прокажения

Хиляди са чудесата по молитвите на Прокажения Чудотворец, за който малко хора знаят, даже и в родината му Гърция. Авторът на книгата, отец Симон Светогорец, назовава Свети Никифор бързият асистент, поради бързите си чудеса. Той споделя, че характерното за светеца е, че той извършва желанията ни незабавно.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР