Различните видове китове в океаните издават звуци, за да комуникират,

...
Различните видове китове в океаните издават звуци, за да комуникират,
Коментари Харесай

Документираха фонетичната азбука на кашалотите

Различните типове китове в океаните издават звуци, с цел да споделят, а кашалотите прибягват до цъкания, наподобяващи на Морзова писменост, заяви Ройтерс.

Анализ на многогодишни данни за вокализациите на кашалоти в Карибско море откри, че системата им за другарство е по-развита, в сравнение с се смяташе до момента. В нея взе участие комплицирана вътрешна конструкция, произвеждаща " фонетична писменост ".

Изследователите откриха сходства с аспекти на информационни системи на други животни и даже на човешкия език.

Както всички морски бозайници, кашалотите са доста обществени животни, като техните апели са неразделна част от това. Новото проучване дава опция за по-пълно схващане на това по какъв начин тези китове поддържат връзка, написа Българска телеграфна агенция. " Изследването демонстрира, че експресивността на кашалотите е доста по-голяма, в сравнение с се смяташе до момента ", споделя Пратюша Шарма, докторант по роботика и машинно образование в Масачузетския софтуерен институт и началник на проучването.

" Все още не знаем какво споделят те. Ние учим апелите в техния поведенчески подтекст, с цел да разберем какво може да си оповестяват кашалотите ", споделя Шарма.

Кашалотите, които могат да доближат до към 18 метра дължина, имат най-големия мозък измежду всички животни. Те са дълбоководни и се хранят с великански калмари и друга плячка.

Пример за 18 разнообразни кодове на кашалоти с техните разнообразни аудио характерности. (Sharma et al., Nature Communications, 2024)

Учените са анализирали звуците, издавани от към 60 кита, записвани за Доминиканския план за кашалотите. Специалистите допускат, че кашалотите употребяват тези сигнали за организация в групата, да обезпечават гледането на дребните, за отбрана и обезпечаване на храна. 

Вариации в броя, ритъма и темпото на цъканията водят до разнообразни сигнали. Наред с други неща при китовете се трансформира и продължителността на звуците, а от време на време те прибавят в допълнение тиктакане в края, като наставка в човешкия език.

Хората свързват звуците, постоянно съответстващи на букви в писменост, в думи със надлежно значение, а по-късно поредност  от думи в изречение, с цел да предадат по-сложна концепция. Това са две равнища на комбинации. Първото е от звуци в думи, а по-високото е от думи в фрази, изяснява Шарма.

Кашалотите употребяват също две равнища. По-ниското наподобява на букви в писменост. 

Изследването е оповестено в Nature Communications.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР