Ново изследване показва, че първите топлокръвни динозаври може да са

...
Ново изследване показва, че първите топлокръвни динозаври може да са
Коментари Харесай

Първите топлокръвни динозаври вероятно са се появили на Земята преди около 180 млн. години

Ново проучване демонстрира, че първите топлокръвни динозаври може да са се появили на Земята преди към 180 милиона години, т.е. почти в средата на интервала на битие на тези същества на планетата, съобщи Асошиейтед прес.

Учените в миналото са считали динозаврите за мудни, студенокръвни същества. След това проучванията демонстрират, че някои от тях са успявали да управляват телесната си температура, само че по кое време и по какъв начин е настъпила тази смяна до момента беше мистерия.

Топлокръвните същества, в това число птиците, които са потомци на динозаврите, и хората, поддържат непрекъсната телесна температура, без значение дали светът към тях е леден или парещ. 

Студенокръвните животни, измежду които влечугите като змиите и гущерите, зависят от външни източници, с цел да управляват температурата си. Например, с цел да се затоплят, те се пекат на слънце.

Познанието за това по кое време динозаврите са развили устойчивия си вътрешен термометър може да помогне на учените да отговорят на други въпроси за метода им на живот, в това число какъв брой дейни и обществени са били, отбелязва Асошиейтед прес.

За да дефинират произхода на първите топлокръвни динозаври, откривателите проучват над 1000 вкаменелости, климатични модели и родословни дървета. 

Те откриват, че две съществени групи динозаври - измежду които Тиранозавър рекс, велосираптори и родственици на трицератопса, са мигрирали към по-хладни региони през ранния юрски интервал, което демонстрира, че може да са развили способността да се затоплят. Третият тип динозаври, включващ бронтозаврите, се е придържал към по-топлите региони.

" Ако нещо е способно да живее в Арктика или в доста студени региони, то е трябвало да има някакъв метод да се затопли ", споделя Алфио Алесандро Киаренца, създател на проучването и постдокторант в лондонския Юнивърсити колидж.

Ясмина Виман от музея " Фийлд " в Чикаго споделя, че местоположението на динозаврите не е единственият метод да се дефинира дали е топлокръвен. Според проучвания, които тя е правила, като не е взела участие в последното изследване, топлокръвните динозаври може да са се развили по-близо до началото на тяхното битие на Земята, преди към 250 милиона години.

Виман е на мнение, че събирането на данни от разнообразни аспекти на живота на динозаврите - в това число телесната температура и хранителния им режим, може да помогне на ексепртите да си сформират по-ясна визия за това по кое време са еволюирали като топлокръвни.

Проучването е оповестено в изданието Current Biology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР