Ненапразно около горещите извори в Йелоустоун има предупредителни знаци. През

...
Ненапразно около горещите извори в Йелоустоун има предупредителни знаци. През
Коментари Харесай

Колко бързо горещ извор в Йелоустоун може да разтвори човешко тяло?

Ненапразно към горещите извори в Йелоустоун има предупредителни знаци.

През 2016 година един човек подценява този съвет и става драматичен образец за какво тъкмо избрани региони на националния парк са отцепени за обществеността.

„ Затворено е, поради личната сигурност на хората, а също и с цел да се отбрани екосистемата, тъй като тя е доста нежна “, изяснява заместник-главният рейнджър Лорант Верес пред KULR-8 след отчет за случая със гибелта на мъжа. „ Но най-важното е за сигурността на хората, тъй като това е доста безпощадна среда “.

23-годишният Колин Натаниъл Скот от Портланд, щата Орегон, и сестра му излизат от основната пешеходна алея наоколо до гейзера Порк Чоп и се изкачват на близкия рид, търсейки място за къпане. „ Те особено се движат в този регион, с цел да намерят място, където вероятно биха могли да влязат и да се наквасен. Мисля, че го назовават „ Hot Potting„, сподели Верес.

Скот намира един басейн и понечва да ревизира температурата, когато за жалост се подхлъзва и пада в горещата и киселинна вода. Тялото му (както и портфейлът и джапанките) е открито да плува в басейна по-късно същия ден от чиновниците на парка, само че тогава те не съумяват да го вземат заради това, че е недостъпно, и поради развилата се гръмотевична стихия, която им пречи да продължат работа.

Съобщава се, че сестрата на Скот е направила видеозапис на случая, макар че парковите управляващи не издават даже изложение на фрагментите, евентуално от почитание към умрелия и фамилията му.

Макар че горещите извори, както подсказва името им, са доста горещи и доближават до към 92°C на повърхността, което е температурата на шупване на водата на междинната надморска височина на Йелоустоун, под повърхността те са още по-горещи.

„ В някои от термалните зони на парка топлинният поток е над 100 вата на квадратен метър, което е към 50 пъти повече от междинната стойност за това място и ~2000 пъти повече от междинната стойност за северноамериканския терен “, изяснява Геологическата работа на Съединени американски щати.

„ Този голям топлинен поток се получава от разтопената канара или магма в кората под калдерата**, която в последна сметка се генерира от Йелоустоунската гореща точка – аномално гореща област от земната тога на стотици километри под повърхността. „

Освен това те могат да бъдат и мощно киселинни. Именно по този начин горещият извор е съумял да се оправи с тялото на Скот. „ Много бързо “, добавя Верес, „ се случва доста разтваряне. “

Накратко, най-добре е да се вслушваме в предупредителните знаци по националните паркове, където и да сме.

_____________

** Калдера е вулканично образувание, получено при сриване на кратера във вътрешността в самия него.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР