Ново проучванер разгледа миграцията на големия креслив орел през Украйна

...
Ново проучванер разгледа миграцията на големия креслив орел през Украйна
Коментари Харесай

Как войната влияе на дивата природа?

Ново проучванер прегледа миграцията на огромния писклив орел през Украйна преди и след нападението от Русия през 2022 година

Изследването на резултата от войната върху животното е станало ненадейно, защото екипът от Университета на Източна Англия (УИА), Британския концерн по орнитология (БТО) и Естонския университет по естествени науки към този момент са изучавали тези птици преди началото на нашествието през февруари. Първоначално те са изследвали въздействието на нездравословните метеорологични феномени като суша, заличаване на местообитанията и смяна в земеползването – а по-късно към листата са добавени и човешки спорове.

В рамките на проучването на общо 19 огромни кресливи орела бяха сложени GPS устройства за следене, които демонстрираха, че те са били изложени на голям брой боеве по време на пътуването си през Украйна от март до април – в това число артилерийски огън, самолети и танкове, както и невиждано придвижване на разселени групи жители.

Резултатите демонстрираха, че орлите е трябвало да вършат огромни отклонения от нормалния си миграционен маршрут, прекарвайки по-малко време на местата за отмора в Украйна или въобще не спирайки на тях. В интервала 2018 – 2021 година 90% от птиците са спирали на тези места, само че след нашествието този % е понижен до едвам 30.

По-малко птици стопират за отмора след началото на войната.
Снимка: Charlie Russel

Мигриращите мъжки птици sa се движели по-бавно и приблизително орлите изминавали в допълнение 85 км, с цел да доближат местата за размножаване. Времето за миграция от преди спора от към 193 часа за женските скача на 246 часа, а за мъжките – от 125 часа на 181 часа.

Комбинацията от по-дълго време за прелет и по-малко благоприятни условия за прекъсване за отмора прави евентуално утежняването на физическата форма на птиците, което – като се има поради, че пътуването се прави преди размножителния сезон – може да има доста отрицателно влияние върху към този момент застрашения тип.

„ Войната в Украйна има опустошително влияние върху хората и околната среда “, споделя в изказването си водещият създател на проучването Чарли Ръсел, докторант в Училището по науки за околната среда към УИА. „ Нашите открития дават необичаен прозорец към това по какъв начин споровете въздействат на дивата природа, подобрявайки разбирането ни за евентуалните въздействия от излагането на такива събития или други рискови човешки действия, които са сложни за предугаждане или наблюдаване. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР