Наблюдателно изследване на група млекодайни крави, публикувано в Frontiers in

...
Наблюдателно изследване на група млекодайни крави, публикувано в Frontiers in
Коментари Харесай

Млекодайните крави имат сложни взаимоотношения, които се променят, когато се преместват

Наблюдателно проучване на група млекодайни крави, оповестено в Frontiers in Veterinary Science, разкри, че животните съществуват в комплицирани обществени мрежи, които се трансформират, когато се реалокират в нови групи. Авторите му акцентират, че е извънредно значимо да запазим обществения живот на тези животни, с цел да подобрим качеството им на живот.

Учените от Чили и Съединени американски щати са прекарали 30 дни с група крави, които неотдавна са родили. Те са проучвали общественото държание на кравите, с цел да ревизират кои животни са открили връзки между тях. Изследването е първото по рода си, което употребява статистическия модел за наблюдаване, прочут като SAOM, с цел да изследва бозайници, разнообразни от хора. SAOM основава карта на изменящите се взаимоотношения в една обществена група въз основата на данни, описващи самостоятелните атрибути и груповите динамичности за интервал от време.

Фермерите непрекъснато разместват млекодайните крави и ги вкарват в разнообразни групи според от потребността им – хранителна или размножителна. Всеки път, когато една крава се мести от една група в друга, тя е принудена да образува нови другарства и да открива отначало мястото си в обществената група. А това, несъмнено, има негативен резултат както върху физическото, по този начин и върху психическото им здраве (включително върху способността им да създават мляко).

Откритията на екипа демонстрират, че животните взимат поради няколко основни фактора, когато си избират нови сътрудници за обществено другарство (например обществен сан, в случай че кравата е взимала присъединяване в сходни неща в миналото). Млекодайните крави наподобява избират животни, които са на тяхната възраст, което значи, че те се познават добре поради обстоятелството, че най-вероятно са израснали дружно. Най-активни са били тези, които са получавали минимум внимание от останалите в границите на тези 30 дни, като най-младите животни са обгрижвали другите (близане, почистване) минимум спрямо по-възрасните.

„ Нашите открития демонстрират, че когато става дума за основаване на нови другари и поддържане на естетика в стадото, близането е значимо държание – споделя Густаво Е. Монти, водещият създател на изследването от Института за ветеринарна и превантивна медицина в Чили. – По-възрастните крави ближат другите по-често, което значи, че те влизат в ролята на миротворците на стадото. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР