Предизборната коалиция на ПП и ДБ не решава политическото уравнение,

...
Предизборната коалиция на ПП и ДБ не решава политическото уравнение,
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Коалирането на ПП и ДБ прави съставянето на правителство по-малко възможно

Предизборната коалиция на Политическа партия и Демократична България не взема решение политическото уравнение, съобщи пред Нова ТВ социологът Димитър Ганев.

" Те можеха да са първа политическа мощ и да вземат първия мандат. Дори да са на първо място, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", в 48-ия парламент, имаха болшинство. Ще го запазят и в идващия, тъй че някоя от тях би трябвало да взе участие в ръководството на страната. Демократична България и Политическа партия дават сигнали, че няма да правят коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Затова не виждам какво ще промени обединението. С него съставянето на държавно управление е даже по-малко допустимо. " - разяснява той.

" И двата референдума са принадлежности на избрани партии да намерят собствен сюжет. Това не значи, че ще има смяна в Конституцията. По-скоро се търси резултат за самата партия. " - уточни Ганев.

По думите му с новото обединяване се минира опцията Демократична България да приказва с другите партии.

" Ако в действителност има мощен публичен напън за сформиране на кабинет, какъвто не се вижда, това може да е спояващ фактор за коалиция. В завършилото Народно събрание главният възпиращ фактор за коалиция беше високата политическа цена, която трябваше да платят партиите. Общественият напън може да промени нещата по този начин, че високата политическа цена, да бъде платена, в случай че не влезеш в коалиция. Тогава би трябвало да имаме доста висок публичен напън. " - акцентира Ганев. 

Медийният специалист Георги Лозанов счита, че следим ревю на политически провали, почнало от рухването на държавното управление на ГЕРБ. " Надявам се, че обществото ще прояви политически разсъдък, само че това ще стане, в случай че то се уплаши, че ще загубим двата съществени консенсуса, към които се крепи демокрацията - прозападния и антикорупционния. Те се клатят от политиците и България има риск да се трансформира страна, в която никой не желае да бъде. " - съобщи той. 

Според него няма да се мине без " махленски напън ". " Не знам дали ще бъде, тъй като няма да се сформира правителство или тъй като ще има коалиция, която ще взриви улицата. Никой не желае действително президентска република. " - означи Лозанов. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР