Норвегия днес предаде дипломатически документи на палестинския премиер като последна

...
Норвегия днес предаде дипломатически документи на палестинския премиер като последна
Коментари Харесай

Норвегия предаде на палестинския премиер документи за признаване на палестинска държава

Норвегия през днешния ден съобщи дипломатически документи на палестинския министър председател като последна стъпка към признаването на палестинска страна - значително алегоричен ход, който разгневи Израел, съобщи БНР с позоваване на " Асошиейтед прес ".

Ирландия и Испания дружно с Норвегия поеха ангажимент за признание на палестинска страна - историческа стъпка, която ускорява изолацията на Израел повече от седем месеца след началото на изтощителната му война против " Хамас " в Газа.

Предаването на документите от норвежкия министър на външните работи Еспен Барт Ейде на премиера беше направено в Брюксел, където Мохамед Мустафа ще се срещне в понеделник и с външните министри на страните от Европейския съюз и високопоставени чиновници на Европейски Съюз, с цел да търси поддръжка за палестинците. Самата Норвегия не е част от Европейски Съюз.

Палестинците от десетилетия се стремят да основат страна със столица в Източен Йерусалим, в Западния бряг и линията Газа - територии, които Израел управлява след войната в Близкия изток през 1967 година

Официалното признание на палестинска даржава от страна на Норвегия, Испания и Ирландия е планувано за вторник.

Около 140 страни - повече от две трети от членките на Организацията на обединените народи - признават палестинска страна, само че болшинството от 27-те страни от Европейски Съюз не го вършат. Няколко страни от Европейски Съюз обявиха, че ще я признаят, когато изискванията са подобаващи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР